Vanda, Paula
-4 °C
3 °C

Csatát vesztett a serege, börtönbe került a tábornok

2015.10.18. 07:02

Nigériában felmentették és bebörtönözték a hadsereg egy tábornokát. Enitan Ransome Kuti dandártábornokot alakulata fegyvereinek elvesztéséért ítélték hat hónap börtönre, miután csatát vesztett a Boko Haram iszlamista terrorszervezet fegyveresei ellen. A főtisztet el is bocsátották a hadseregből, mert kudarcot vallott katonai feladatainak teljesítésében – írja az MTI.

A csütörtökön titokban összeült hadbíróság ugyanakkor nem találta bűnösnek Ransome Kutit gyávaságban, mondván: a tábornoknak joga volt visszavonni embereit a Boko Haram túlerőben lévő és nagyobb tűzerővel rendelkező csapataival szemben.

Femi Falana védőügyvéd az esettel kapcsolatban azt hangoztatta, hogy a hadsereg éles megkülönböztetést alkalmazott. Az elmúlt hónapokban ugyanis tucatnyi, halálra ítélt közkatonát – még olyanokat is, akik a harcmezőn megfutamodtak – felmentettek, és ítéletüket megváltoztatták.

A Boko Haram legalább 17 ezer ember halálát okozta, és két és fél millió lakost űzött el otthonából főleg Nigéria északkeleti részén, de Csádban, Kamerunban és Nigerben is 2009 óta.

A nigériai és a csádi hadsereg kiszorította az iszlamistákat Nigéria északkeleti területének nagy részéről, ahol korábban meghirdették az iszlám kalifátus megalakítását. A Boko Haram azonban rajtaütésekkel és öngyilkos merényletekkel vissza-vissza tér Nigéria és a három másik ország területeire.