Beteg a dalai láma

2015.10.27. 06:21

Rangos elismerést kapott a tibeti spirituális vezető: az amerikai alkotmánynak szentelt philadelphiai múzeum Szabadság-érmét ítélték neki oda, a dalai láma azonban egészségügyi állapota miatt nem tudta átvenni a 100 ezer dollárral járó díjat, írta az MTI. 

Az díjátadón részt vevő Richard Gere amerikai színész a dalai lámát "a legnagyobbak egyikének" nevezte, aki "nem akar semmi mást, mint a mi boldogságunkat, ami végső soron a dolgok természetének megértéséről, és arról szól, hogy mennyire is kapcsolódunk egymáshoz".

A nyolcvan éves dalai láma 1959 óta él száműzetésben Indiában, miután a tibeti felkelés a kínai fennhatóság ellen kudarcba fulladt. A vallási vezető 1989-ben kapta meg a Nobel-békedíjat.

A Szabadság-érem korábbi díjazottjai között olyan jeles személyiségek találhatóak, mint a szintén Nobel-békedíjas Malala Juszafzai pakisztáni emberjogi aktivista és Lech Wałęsa lengyel politikus, a Szolidaritás szakszervezeti mozgalom vezetője, valamint Bono, a U2 együttes frontembere.  • Tippek
  • Árfolyam