Egyre feszültebb a menekülthelyzet a német–osztrák határon

2015.10.27. 14:52

Kiéleződött a helyzet keddre az osztrák-német határon, a német hatóságok szerint Ausztria nem tesz semmit az ellen, hogy a menekültek megrohamozzák a határátkelőket – írja az MTI.

Salzburg tartomány helyett az osztrák-szlovén határról már Felső-Ausztriába viszik a menekülteket, a passaui osztráknémet határátkelő ausztriai oldalán viszont ezért hétfőn feltorlódtak a menekültek. 700-an érkeztek buszokkal, a német hatóságok viszont csak 40-50 fős csoportokban engedték át az embereket Felső-Ausztriából. Már vasárnap több ezren gyűltek össze a környéken, 62 busz érkezett ide, többen a szabadban éjszakáztak. 

Menekültek várakoznak az osztrák-német határnál Passau közelében 2015. október 26-án.
Menekültek várakoznak az osztrák-német határnál Passau közelében 2015. október 26-án.
Fotó: Armin Weigel

A Passautól délnyugatra fekvő Braunau határátkelőnél is sorakoztak menekültek, voltak, akik gyalog indultak el a határ felé. A Passautól keletre lévő Hangingnál kedd délelőtt 180-an várták, hogy átmehessenek Németországba.

A német oldalon eléggé fel vannak háborodva a politikusok az osztrák buszoztatás miatt.

Joachim Herrmann bajor belügyminiszter kedden felelőtlennek nevezte az osztrák hatóságokat, Horst Seehofer bajor miniszterelnök pedig úgy nyilatkozott, hogy Ausztria viselkedése veszélyezteti a jószomszédi viszonyt.

Josef Ostermayer osztrák kancelláriaminiszter kedden délelőtt azt közölte, hogy Ausztria és Németország között folyamatos és „szoros egyeztetés” zajlik. A miniszter a bajorországi kijelentésekre reagálva azt mondta, hogy a jelenlegi menekülthelyzetben emberségesen kell eljárni, hiszen a menekültek vagy kapnak ellátást, vagy megfagynak.

Hétfőn csaknem 5000 embert láttak el a stájerországi Spielfeld átkelőnél, a hatóságok kedden 7000 ember érkezésére számítanak, kedd délelőtt mintegy 3400 menekült várakozott itt.

A stájerországi Bad Radkersburg-i határátkelőnél jelenleg nincsenek menekültek.

Az osztrák rendőri vezetők szerint a rendőrség teljesítőképessége határán van. Egyre több szolgálatot teljesítő betegszik meg, a kieső munkatársakat nem tudják pótolni saját körzetükben végzendő mindennapos feladatokban, ezért veszélybe kerülhet a közbiztonság.

A menekültek az osztrák beszámolók szerint pozitívan nyilatkoznak Ausztria és Németország befogadásáról. Azt mondják, hogy eddig Törökországban, Macedóniában, Szerbiában vagy Görögországban „állatokként” kezelték őket, itt kapnak először emberi bánásmódot.

Hétfőn 13 ezer embert láttak el Ausztriában szükségszállásokon, az előző héten 4300-an adtak be menedékjogi kérelmet az országban. A szlovén rendőrség közlése szerint a múlt héten 58 ezer menekült kelt át Szlovéniából Ausztriába.