Az osztrákoknak elegük van, csak nem merik kimondani a szót, hogy kerítés

000 DV2166519
2015.10.28. 18:59 Módosítva: 2015.10.28. 19:40
Magyarország kemény bírálata után az osztrák belpolitikában most kicsit kínos kimondani, hogy ők is kerítést építenek a határra. Pedig az lesz: egyelőre a határátkelők közelében több kilométeren helyeznek el fix akadályokat, hogy a menekültek ne a zöldhatáron áramoljanak be az országba. Hasonló lépésre készül Szlovénia is. Orbán Viktor jóslata bevált: a menekültválság igazi politikai válság lett Németországban. A Keresztényszociális Unió visszahívná minisztereit a kormányból, a német belügyminiszter pedig most már azt mondja az afgánoknak, hogy inkább maradjanak Afganisztánban.

Három adat:

  • hétfőn Magyarországra 12, azaz tizenkettő menekült érkezett.
  • ugyanezen a napon az osztrák-szlovén határon (Spielfeld) 4800 ember ment át.
  • ugyanezen a napon a német-osztrák határon 11 154 migráns torlódott fel. 

Ez a három adat jól mutatja a magyar-horvát zöldhatár lezárásának hatását, a balkáni menekültútvonal áthelyeződését, és azt a problémát, amivel most nagyon élesen szembesül Szlovénia, Ausztria és leginkább Németország.

Több ezer ember a hidegben

Az idő egyre rosszabb. A Szlovénia felől Ausztriába érkezőket az osztrákok most buszokra ültetik, és amilyen gyorsan csak lehet, átszállítják őket a német-osztrák határhoz. A németek azonban szeretnék ellenőrizni az érkezőket, ezért csak lassan engedik be őket. A Passauhoz közeli Achleitennél a határ tulajdonképpen egy szűk utca. Itt csak óránként 50 ember mehet át Németországba. Ezen a részen még két másik átkelő van, tehát óránként 150-nel csökken a tízezres tömeg.

A Die Presse riportja szerint az út szélén, a határ osztrák oldalán hatalmas tömeg rostokol a szabad ég alatt. Éjszakánkét már fagypont közelében van a hőmérséklet. A Vöröskereszt önkéntesei osztanak élelmet, meleg teát és takarókat, de sátrak nincsenek. Az emberek az éjszaka itt is tüzeket gyújtanak, és ott melegednek, de ahogy a Die Pressének egy biztonsági ember mondta:

Ez nem túl jó ötlet közvetlenül egy benzinkút mellett. 

Néha jön egy német busz, és átvisz 50 embert az Inn folyó másik oldalára. A németek ezeket az embereket Passauban a Dreiländerhalle nevű sportcsarnokban próbálják elszállásolni, amíg vonatokkal tovább tudják szállítani őket más német városokba. A passaui sportcsarnokban szerdán 1700 ember várt továbbindulásra.

Állami embercsempészet?

Az osztrákok néhány napja már azt csinálják, hogy a menekülteket tulajdonképpen a német zöldhatárnál teszik le, és rájuk bízzák, merre indulnak. Menekültügyben eddig kifejezetten jó volt a viszony az osztrákok és a németek között, ez azonban most megromlani látszik. Előbb a leginkább érintett bajorok, majd a német szövetségi belügyminiszter támadt rá az osztrákokra. A bajor tartományi kormány belügyminisztere szabályosan embercsempészettel vádolta meg az osztrákokat. Szerinte az osztrákok most már mindenféle előkészítés, ellenőrzés és ellátás nélkül szállítják a német zöldhatárra az embereket az éj leple alatt.

Ezt már Thomas de Maziere német belügyminiszter sem hagyta szó nélkül. Ő azt mondta, az osztrákok magatartása az elmúlt napokban nagyon nincs rendben, és követelte a törvényes és szabályozott folyamathoz való visszatérést.

Több ezer ember és néhány rendőr

Mostanra az osztrákok is belátták, hogy ez a szabályozott folyamat nem nagyon lehetséges más módon, csak ha a határon valamilyen akadályokkal megfelelő mederbe terelik az emberáradatot. Az egyik osztrák portál honlapján látható videó szerint a helyzet most mindennek tekinthető, csak kontrollálhatónak nem. A videón néhány tucat osztrák rendőr és katona próbál meg több ezer menekültet rendezett ötös sorokba állítani a határon. Az emberek most még éppen békések, de nem tudni, mi történne, ha valami miatt ez a tömeg egyszer elszabadulna.

Erre utalt az osztrák belügyminiszert is, aki szerint az egyre rosszabb idő miatt kiéleződhet a feszültség, ezért minél hamarabb lépni kell. Az osztrák politika azonban most nehéz helyzetbe került. A németekkel karöltve heteken át a menekültek emberséges befogadása és a magyar kerítésépítés éles elítélése volt napirenden. Mostanra ők is eljutottak odáig, ami annak idején a magyar kerítésépítés egyik legracionálisabb érve volt, még ha ez nem is jött át rendesen a hazai és a nemzetközi sajtóban: a kerítés feladata nem a határ lezárása és nem is a menekültáradat megállítása, hanem az emberek ellenőrzési pontokra terelése.

Nem, ez nem kerítés!

A kerítés szó azonban ilyen előzmények után most olyan az osztrák politikában, mint a magyarban a tandíj, a gázáremelés vagy a megszorítás szó: mindenképpen kerülendő. Az osztrák belügyminiszter ezért is beszélt először óvatoskodva a határon tervezett "építési intézkedésekről", „megerősített létesítményekről", majd az osztrák kancellár technikai "biztonsági intézkedésekről". A belügyminiszter később elismerte, hogy ezek akárhogy csűrik-csavarják, bizony kerítést is jelentenek. Kicsit konkrétabb volt az osztrák védelmi miniszter, aki olyan kordonokból és konténerekből álló rendszerre utalt, amivel irányítható és ellenőrizhető lesz a menekültáradat.

Reinhold Mitterlehner néppárti alkancellár épp azokat az érveket ismételte el most, amiért a magyar kormány korábban éles bírálatokat kapott a németektől, az osztrákoktól és Brüsszeltől: az államnak vissza kell állítania az ellenőrzését az országhatárok felett, nem lehet tétlenül szemlélni, hogy tömegek áramoljanak be mindenféle kontroll nélkül az országba, ez ugyanis már a szuverenitást kérdőjelezi meg. A legrosszabb teljesítményt ezen a téren ismét maga az osztrák kancellár, Werner Faymann nyújtotta. A magyar kormány menekültpolitikáját korábban a holokauszthoz hasonlítgató, majd a kerítésépítést többször élesen elítélő szociáldemokrata politikus szerdán nevetséges módon azt próbálta elmagyarázni az osztrák közvéleménynek, hogy ők - ellentétben a magyarokkal -

nem kerítést építenek, hanem ajtócskát oldalsó elemekkel

Szlovénia is irányváltása kényszerül

Az osztrákok egyelőre csak azt tervezik, hogy a spielfeldi osztrák-szlovén határátkelőnél mindkét irányban több kilométeren lezárják az osztrák zöldhatárt. Valamivel. Erről sokkal többet Johanna Mikl-Leitner belügyminiszter a Frankfurter Allgeimeine Zeitung honlapján megjelent szerda esti interjúban sem árult el. Csak annyit mondott, hogy tíz nap alatt készülnek el a tervek. A határt nem zárják le, csak bizonyos részeken lesz kerítés, máshol pedig olyan "megerősített alkalmatosságok", amelyek az emberek mozgását kanalizálják. Ettől várják azt, hogy a menekültek majd mind szépen a határátkelőkhöz sétálnak. Az eddigi magyarországi tapasztalatok alapján félő, hogy igaza lesz az osztrák bevándorlásellenes párt vezetőjének. Heinz-Christian Strache szerint ha határ olyan lyukacsos lesz, mint a svájci sajt, az bizony semmit sem fog érni.

Az osztrákokkal együtt irányváltásra kényszerül a szlovén szociáldemokrata-liberális kormánykoalíció is. Miro Cerar kormányfő fontosnak tartotta leszögezni, hogy továbbra is a nyitott Európában hisz, de ha a helyzet úgy hozza, azaz ha a környező országok nem tartják be vállalt kötelezettségeiket, ők is azonnal nekiállhatnak kerítést építeni. Cerar bízik abban, hogy az EU közös fellépése képes lesz lassítani a menekültek beáramlását, de ha ez nem történik meg, akkor a törvény és az ország védelmében ők is kerítésépítésre kényszerülhetnek. A kormányfő emellett  fokozott rendőrségi ellenőrzést helyezett kilátásba a határokon, mérlegeli a hadsereg hatáskörének bővítését és a tartalékosok behívását is.

Ultimátum Merkelnek 

Orbán Viktor jóslata részben bevált: a menekültválság mostanra igazi politikai válsággá vált Németországban. Merkelt bírálja saját pártja, a nagykoalíció szociáldemokratái, a kereszténydemokraták (CDU) testvérpártja, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU), a keleti tartományokban rendszeresen sokezres tüntetéseket tart a bevándorlásellenes Pegida mozgalom, és idén már közel 500 támadást regisztráltak a hatóságok menekülttáborok és menekültek ellen.

Nemrég úgy tűnt, hogy a Merkel ellen lázadó bajor CSU-t sikerült megnyugtatni a menekültügyi törvények szigorításával, de Horst Seehofer, a CSU elnöke újra támadásba lendült: most már miniszterei visszahívását helyezte kilátásba, ha Merkel nem adja fel a nyitott határok politikáját. Seehofer meggyőződése, hogy a menekültek tömegei Merkel  nyilatkozatai miatt indultak el Németországba, így tehát szerinte Merkelnek is kell most ezt a folyamatot megállítania. Merkeltől régóta várnak egy olyan nyilatkozatot, ami megállítja vagy legalább elbizonytalanítja az oda készülő menekülteket, Merkel azonban többször is  határozottan kijelentette: nem változtat politikáján, mert ezt a bonyolult helyzetet csak lépésről lépésre lehet megoldani.

Vissza Afganisztánba

Ha Merkel nem is, belügyminisztere most mintha megpróbált volna adni egy erős jelzéssel megálljt parancsolni az áradatnak. Thomas de Maziere arra szólította fel az afgánokat, hogy ne jöjjenek Európába, sokkal fontosabb dolgunk van otthon, hozzák rendbe saját országukat. Maziere szerint a hatalmas nemzetközi segélyek mellett német rendőrök és katonák is azon dolgoznak, hogy Afganisztánt stabilizálják, ezért joggal várható el minden afgántól, hogy otthon ők is részt vegyenek ebben a munkában.

Horst Seehofer vasárnapig adott ultimátumot Merkelnek a menekültpolitika megváltoztatására. Vasárnap kormányzati csúcstalálkozót is tartanak Berlinben. Ezen a napon fognak életbe lépni a nemrég szigorított menekültügyi törvények. Az érkezők közül gyorsított eljárással fogják elutasítani a menekültstátuszra nem jogosultakat, és felgyorsítják a már országban élő több százezer elutasítandó menekült hazaszállítását. Az új szabályok szerint aki egyszer önkéntesen nem hajlandó felszállni az őt hazaszállító repülőre, azt onnantól bejelentés nélkül bármikor elvihetik. Borítékolható, hogy újabb konfliktuszóna nyílik meg akkor, amikor német rendőrök  az első síró gyermeket és bottal járó idős embert fogják feltuszkolni egy katonai szállítógépre a kamerák kereszttüzében.