Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Lemondtak a lengyel titkosszolgálati vezetők

2015.11.19. 14:40

Az új lengyel kormány parlamenti jóváhagyását követően, csütörtökre virradó éjjel lemondott négy lengyel titkosszolgálati főnök, írja a lengyel médiára hivatkozva az MTI. A Belbiztonsági Hivatal (ABW), a hírszerzés (AW), a katonai elhárítás (SKW) és hírszerzés (SWW) vezetőjének lemondását a kormányfő elfogadta.

A szerda éjjeli bizalmi szavazást követően, melyen a képviselők többsége jóváhagyta az új kormányt, megválasztották a titkosszolgálatokat felügyelő parlamenti bizottság tagjait is. A bizottság éjjeli üléséről Marek Opiola, a testület elnöke elmondta az újságíróknak: az ott jelen lévő Antoni Macierewicz új nemzetvédelmi, valamint Mariusz Kaminski titkosszolgálatokat felügyelő miniszter tájékoztatta a bizottság tagjait a titkosszolgálati vezetők lemondásáról. Ezt a bizottság jóváhagyta, Beata Szydlo kormányfő pedig ezt követően elfogadta.

Marek Biernacki, az előző kormány titkosszolgálatokat felügyelő államtitkára leváltásnak nevezte és bírálta a titkosszolgálati vezetők távozását. Szerinte „terrorveszély időszaka van”, ezért a leváltásokat „civilizált módon” kellett volna végrehajtani, mely biztosította volna a hatáskörök és az információk átadását.