Meghalt a bukaresti klubtragédia 60. áldozata

2015.11.22. 21:11

Belehalt sérüléseibe még egy ember, így már 60 áldozata van a bukaresti klubban kitört tűznek, írja az AP a román hatóságokra hivatkozva. A 19 éves Alexandru Hogeát, a 19 éves, informatikát hallgató diákot Bochumban próbálták megmenteni, de vasárnap belehalt sérüléseibe.

Október 30-án este ütött ki tűz a Bukarest belvárosában lévő klubban, az ott szórakozó több száz ember azonban nem tudott idejében kimenekülni az egyetlen használható kijáraton. 26-an már a helyszínen meghaltak, de azóta is folyamatosan érkeznek bejelentések a további halálesetekről. 

Külföldi gyógykezelés lehetőségét 35 súlyos sérültnél vették igénybe, akiket a román légierő és a NATO különleges kórházgépei szállítottak Belgiumba, Hollandiába, Ausztriába, Izraelbe, Németországba, Nagy-Britanniába és Norvégiába.

Már a tragédia másnapján kiderült: a klubnak nem volt tűzrendészeti engedélye, a teremben nem voltak vészkijáratok. A román előírások szerint a teremnek hat kivilágított vészkijárattal kellett volna rendelkeznie, ezzel szemben egyetlen használható ajtaja volt. A mennyezetre sem építették be az előírt füstérzékelős automata oltóberendezéseket, sőt, a hangszigetelés - feltehetően takarékossági okokból - gyúlékony anyagból készült.

A Colectiv klub tulajdonosai úgy kerülték meg a tűzoltósági engedély igénylését - amelynek megszerzésére nem lett volna esélyük - hogy egy 80 ülőhellyel rendelkező terem működtetésére kértek és kaptak engedélyt a kerületi polgármesteri hivataltól. A törvény értelmében csak a 100 főnél nagyobb befogadóképességű vendéglátóhelyeknek kell a tűzoltóságtól is engedélyt kérniük. Az egy éve működő Colectiv klubban rendszeresen tartottak olyan koncerteket, amelyeken több százan vettek részt.