Erdogan: Moszkva bizonyítsa, hogy Törökország az Iszlám Államtól vásárol olajat

2015.11.26. 14:54
A török elnök határozottan cáfolja, hogy az Iszlám Államtól bármit is vásárolnának. Szerinte a szélsőségeseket leginkább az Oroszország támogatását élvező Bassár el-Aszad szír elnök pénzeli. Erdogan közben kész alkotmányt módosítani, hogy valódi hatalmat szerezzen államfői pozíciójának. Putyin terrorellenes világkoalíciót szeretne.

Azzal vádolják Törökországot, hogy az Iszlám Államtól vásárol kőolajat. Mindenki tudja, hogy kiktől vásárolunk energiahordozókat: leginkább Oroszországtól. Ezenkívül Iránból, Azerbajdzsánból és Észak-Irakból. Ha azzal vádolnak, hogy az Iszlám Államtól szerzünk olajat, bizonyítsák be!

– mondta el Recep Tayyip Erdogan török elnök a parlament előtt szerdán.

Az államfő ezzel a moszkvai vádra reagált, hogy az Iszlám Állam (IS) legfőbb bevétele abból a nyersolajból van, amit Törökország vásárol meg a szélsőséges szunnita terrorszervezettől. Vlagyimir Putyin orosz elnök azután kezdett a törökök és az iszlamisták kapcsolatáról beszélni, hogy a török légierő kedden lelőtt egy a légterükbe belépő orosz vadászbombázót – írja a Reuters.

Az orosz államfő keddi sajtótájékoztatóján arról beszélt, országának tudomása van olyan olajszállítmányokról, amelyek az Iszlám Állam területeiről indultak, és amelyeket aztán Törökországban vásároltak fel. Putyin szerint az Iszlám Állam (IS) tagjai több százmillió dollárt kerestek az olajkereskedelmen, és más országok kormányai fegyveres erőikkel védik a feketén kötött üzleteket.

A török elnök ezzel szemben azt állítja: az IS legtöbb bevétele Bassár el-Aszad szír elnöktől származik. Az államfő ezzel Moszkvának szólt vissza, ugyanis Aszad az orosz elnök pártfogoltja.

Ha egy orosz repülőgép még egyszer megsérti a légterünket, ugyanígy fogunk reagálni

– jelentette ki Erdogan.

Erdogan ezzel egy időben felkérte a parlamentet, hogy kezdje meg egy új alkotmány kidolgozását. Az elnök azt várja, hogy végrehajtói hatalmat kapjon hivatala. „Nézzék meg a világot! Minden fejlett országban elnöki vagy félig elnöki rendszer van” – mondta a parlamenthez intézett beszédében. Erdogant tavaly nyáron választották meg elnöknek, miután többször már nem jelöltethette magát miniszterelnöknek. Az államfői pozíció a jelenlegi török politikai rendszerben csak szimbolikus hatalommal bír.

Putyin: A törökök szándékosan mérgezik meg a kapcsolatunkat 

Az, ami két napja Szíria felett a levegőben történt, ellentétes a józan ésszel és a nemzetközi joggal: a gépet szíriai terület felett lőtték le"

– jelentette ki az orosz elnök az új nagykövetek  megbízóleveleinek átadásán, szerda délután Moszkvában.

Putyin sérelmezte, hogy Ankara még nem kért bocsánatot a Szu–24-es orosz harci repülőgép lelövéséért. Azt is hiányolta, hogy kártérítést sem ajánlottak fel, írja az MTI.

A terrorizmus elleni harcról elmondta, egy széles körű nemzetközi szövetséget képzel el, amely az egész világon fellépne a szélsőségesek ellen. „A  nemzetközi szövetség egymással egyeztetve, egységesen és hatásos erőként lépne fel, és ez a koalíció támogatni fogja a szíriai terrorcsoportok és hálózatok ellen sikeres akciókat végrehajtó orosz katonákat is" – mondta az államfő az ünnepségen.

„Szeretném remélni, hogy az orosz utasszállító ellen Egyiptomban elkövetett terrorcselekmény, a franciaországi tragikus események, a Libanonban, Nigériában és Maliban elkövetett kegyetlen mészárlások után megértik végre, hogy most már feltétlenül egyesíteni kell az egész nemzetközi közösség erőfeszítéseit a terror elleni harcban” – közölte Putyin.