Piroska
-11 °C
-2 °C

Semmire nem jutott egymással Észak- és Dél-Korea

2015.12.12. 20:54

Eredmény nélkül értek véget a magas szintű tárgyalások Dél- és Észak-Korea között. A két ország képviselői a közösen üzemeltetett keszongi ipari parkban ültek tárgyalóasztalhoz, de nem sikerült a közös nyilatkozatig eljutniuk. A megbeszélések célja Szöul és Phenjan viszonyának javítása, a két ország közötti feszültség csökkentése lett volna. Az egyeztetést miniszter-helyettesi szinten tartották. A két ország között két éve nem volt ilyen magas szintű megbeszélés.

Augusztusban a két ország viszonya ismét annyira megromlott, hogy határvillongások alakultak ki, és kis híján fegyveres konfliktus robbant ki — írja az MTI. Akkor állapodtak meg abban, hogy tárgyalásokat kezdenek a feszültség enyhítése érdekében, és újra megszervezik az ország kettéosztása által szétszakított családok találkozóját a Kumgang-hegyi üdülőhelyen. Több száz dél-koreai - zömmel idős ember - utazhatott a háromnapos rendezvényre. A családi találkozókat Szöul állíttatta le 2008-ban, miután egy észak-koreai katona megölt egy dél-koreai látogatót, aki tiltott katonai területre tévedt.

A Koreai Népi Demokratikus Köztársaság és a Koreai Köztársaság hivatalosan továbbra is hadban áll egymással, mivel az 1950 és 1953 között vívott koreai háborút lezáró tűzszünetet követően máig nem kötöttek békeszerződést. Most végül arról sem sikerült megállapodni, hogy mikor folytatódjanak a tárgyalások.