Putyin kritikusánál razziázott a rendőrség

2015.12.22. 14:05

Rendőrségi razziát tartottak a volt Jukosz-vezér Mihail Hodorkovszkij irodájában – írta a Reuters. Vlagyimir Putyin elnök kritikusát két hete vádolták meg gyilkossággal és bérgyilkos fogadásával.

A Nyitott Oroszország mozgalom székhelyén a rendőrök dokumentumokat foglaltak le és őrizetbe vették a szervezet több alkalmazottját. A hatóságok egyszerre tartottak házkutatást Moszkvában és Szentpéterváron. Az orosz nyomozó ügyészség most a 2003-as pénzügyi bűncselekmények felderítésével magyarázta a razziákat.

Hodorkovszkijt Vlagyimir Petuhov, Nyeftyejuganszk polgármesterének 1998-as meggyilkolásával gyanúsítják. Az ügy egyáltalán nem új, tizenhét éve már ítéletet hoztak benne: a Jukosz olajtársaság biztonsági főnökét ítélték el. Pincsuk előbb 24 évet kapott, majd a több gyilkosságban is bűnösnek talált férfit 2008-ban életfogytiglanra ítélték.

Az egykori Jukosz olajtársaság korábbi vezére, Mihail Hodorkovszkij a putyini demokratikus mozgalom egyik szimbóluma: 2005-ben nyolc év börtönre ítélték adócsalás és sikkasztás miatt az elnökkel szemben mindig kritikus, 2003 óta letartóztatásban lévő oligarchát. 2010-ben újabb sikkasztássi váddal 14 évet kapott ő és szintén 2003 óta börtönben lévő üzlettársa. Két évvel később a büntetést 11 évre csökkentették, így – beszámítva az addig rács mögött töltött éveket – 2014 augusztusában szabadult volna.  2013 decemberében azonban előtt az orosz elnök kegyelmet adott neki, miután Hodorkovszkij levélben fordult hozzá a kéréssel. Ezután Hodorkovszkij Németországba majd Svájcba ment, a mostani meggyanúsítás miatt biztosan nem tér vissza Oroszországba.

A korábbi oligarha az orosz politika Soros Györgye: ellenzéki és rendszerkritikus mozgalmakat támogat vagyonával az emmigrációból. 2003-ban a sikkasztás és adócsalás vádját koncepciós eljárásnak nevezte. Az évezred elején az az ország egyik leggazdagabb és legbefolyásosabb embereként többször szólalt fel Putyin és lépései ellen.

A vele szembeni hatalmi fellépéshez a végső lökést az adhatta meg, hogy a Jukosz szerződést írt alá az összeolvadásról a Szibnyefttyel – Roman Abramovics cégével – majd tárgyalást kezdett a konglomerátum és az Exxon Mobil egyesüléséről. A cég emellett saját kőolajvezetéket akart építeni Kínába, de Putyin ellenezte ezt. Abramovics a szerződést visszamondta – később cégét az államnak adta el – a kőolajvezetéket pedig öt évvel később megépítette az állami Rosznyefty.