Koronavírus adatok

2022. jan. 25.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vanda, Paula
0 °C
5 °C

Navracsics szembemegy Orbánnal, támogatja az eljárást a lengyelek ellen

2016.01.10. 12:03

Brüsszel Lengyelország jogállamiságát vizsgálja. A lengyel alkotmánybírósági reform, és az új médiatörvény bevezetése után − mindkettő heves tiltakozásokat váltott ki Lengyelországban és az EU-ban − az Európai Bizottság először alkalmazná a 2014 óta elérhető lehetőséget: az alkotmányosság mélyreható vizsgálatát fogja elvégezni Lengyelországban, „a jogállamiságot fenyegető rendszerszintű veszélyek kezeléseként".

Bár a közvetlen kiváltó ok a közmédia átalakításáról szóló törvénymódosítás elfogadása volt, a faz.net cikke szerint a vizsgálat sokkal inkább az alkotmánybírósági átalakításra fog fókuszálni. A vitát január 13-án, a biztosok következő tanácskozásán rendezik meg. A kérdés Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnök kezdeményezésére került fel az ülés napirendjére.

Már január 3-án bejelentették, hogy napirendre tűzik a vizsgálatot, amely akár büntetőintézkedések elrendelését is eredményezheti Lengyelország ellen. Most péntek este az uniós biztosok stábjainak vezetőivel folyt egyeztetés, ami alapján látható, hogy egységes támogatói álláspontot fognak képviselni a biztosok.

A német lap külön kiemeli, hogy Navracsics Tibor, magyar uniós biztos sem fogja blokkolni a folyamatot. Bár Navracsics Tibor uniós biztosságából adódóan nem feladata, hogy tagállamok érdekében lépjen fel, hiszen az EB érdekeit kell szem előtt tartania, (és az Európai Bizottság elnöke, Juncker nemrég nagyon egyértelműen tette helyre egy Magyarországot érintő esetben, miszerint „nem képviselheti hazája érdekeit...nem védheti meg a kinevezését javasló kormány álláspontját"), ettől függetlenül érdekes helyzet Navracsics támogató álláspontja, hiszen a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor álláspontja egészen más. Orbán egy pénteki interjúban arról beszélt, hogy az EU-nak nem érdemes Lengyelországgal szembeni szankciókban gondolkodnia, mert ahhoz úgyis teljes egyetértés kell, márpedig Magyarország biztos, hogy nem fog támogatni semmilyen Lengyelországgal szembeni szankciót.

A jelentésnek legkésőbb március közepéig el kell készülnie, de a határidőt előrehozhatják, annak fontossága miatt.

A miniszterelnök szóvivőjét, Havasi Bertalant megkérdeztük arról, hogy Orbán Viktor a pénteki nyilatkozata értelmében fel kíván-e lépni az eljárás ellen, illetve csalódott-e volt minisztere, Navracsics Tibor uniós biztosi álláspontja miatt és fognak-e még konzultálni az ügyben. A szóvivő kérdésünkre a következő választ küldte:

„A miniszterelnök arról beszélt, hogy az EU-nak nem érdemes Lengyelország elleni szankciókon törnie a fejét, mert ahhoz a tagállamok teljes egyetértése kellene, Magyarország viszont nem fog támogatni semmilyen Lengyelország elleni szankciót. Ez a miniszterelnök és a magyar kormány határozott álláspontja, amit természetesen nem befolyásolnak az Európai Bizottság illetve a biztosok nyilatkozatai."  • Vennék
  • Hírek