Egész nap ás az Észak-Koreában életfogytiglanra ítélt kanadai lelkész

2016.01.11. 14:33

Börtöne egyetlen foglyaként ültetőgödröket ás egy gyümölcsöskertben egész nap az Észak-Koreában felforgatás vádjával életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélt kanadai lelkész a CNN amerikai hírtévének adott interjúja szerint - írja az MTI.

A 60 éves, dél-koreai születésű Hyeon Soo Limet, aki a Fény Koreai Presbiteriánus Egyház lelkésze Torontóban, december közepén ítélték el államellenes bűncselekmények vádjával. A lelkész tavaly január 31-én indult el Észak-Koreába, ahol rendszeresen segítette egy szanatórium, egy csecsemőotthon és egy árvaház munkáját. Februárban fogták el, és júliusban beismerte, hogy a megelőző hónapokban humanitárius segély ürügyén több területen is kísérletet tett az észak-koreai rendszer megdöntésére.

Már megszokta az ásást

A CCN-nek sikerült elérnie, hogy interjút készíthessen a lelkésszel, vasárnap este mutatták be. A rövidre vágott hajú, szürke rabruhát viselő Hyeont két katona vezette be a szállodai helyiségbe, majd leültették és távoztak. A CNN riporterének kérdéseire elmondta, hogy miután soha nem végzett nehéz kétkezi munkát, először nehéz volt számára az ásás, de mostanra hozzászokott.

Elítélésekor a legfelsőbb bíróság nem részletezte az ellene szóló vádakat, de a lelkész most elmondta: feltehetőleg azért ítélték el, mert nyíltan bírálta az Észak-Koreát vezető Kim dinasztia tagjait - az országalapító Kim Ir Szent, Kim Dzsong Ilt és a most hatalmon lévő Kim Dzsong Unt.

"Elismerem, hogy megsértettem ennek a kormánynak a tekintélyét, az ország rendszerét és rendjét" - jelentette ki az interjúban. Elmondta, hogy a hét hat napján, napi nyolc órában ültetőgödröket ás egy gyümölcsöskertben. Naponta háromszor étkezhet, és rendszeres orvosi vizsgálatnak vetik alá. Minden nap imádkozik azért, hogy a két Korea egyesüljön, és ennek köszönhetően ne fordulhasson elő több olyan eset, mit az övé.

Észak-Korea tavaly nyár előtt vallási okokból őrizetbe vett több amerikai, dél-koreai vagy más nemzetiségű állampolgárt, akiket jellemzően a rendszert felforgató tevékenységekkel vádolt meg, de hosszabb-rövidebb fogva tartást követően szabadon engedte őket.