Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

ENSZ-segélyt kap a kiéheztetett város

000 Nic6528750
2016.01.11. 06:39

Az éhhaláltól mentheti meg az ENSZ segélykonvoja azt a szíriai várost, amelyet fél éve vontak blokád alá a szíriai elnök csapatai. Madajanból éhező tízezrekről szóló hírek jönnek, akiknek élete azon múlik, bejut-e a városba a világszervezet humanitárius szállítmánya.

„Bizonyosak vagyunk benne” – nyilatkozott a BBC-nek a segély felől optimistán Melissa Fleming. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) szóvivője szerint a szállítmány annak ellenére célba fog érni, hogy a vasárnapi indítást elhalasztották. Fleming szerint hétfőn a konvoj mégis útnak indul a libanoni határ közelében, Damaszkusztól délre fekvő, 40 ezres város felé.

Az idő sürget, az Orvosok Határok Nélkül (MSF) szerint a helyzet rémisztő Madajanban. Célba juttatni a szállítmányt azonban nem könnyű, a harcoló felekkel való egyeztetés nélkül lehetetlen. Ez lehetett az oka az indulás vasárnapi elhalasztásának is.

Az ENSZ a török határ közelében lévő Kefraja és Foah településekre is szervez hasonló segélyszállítmányt. Ezek a városokat viszont nem Bassar Aszad elnök erői, hanem vele szemben harcoló felkelő csoportok zárták körbe.