Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Újra próbálkoztak a migránsok Románia felé

2016.01.16. 10:48

Hatvan fős, a szerb-román határt illegálisan átlépő csoportot vettek őrizetbe a Temes megyei Kiskomlós (Comlosu Mic) térségében, írja az MTI a román határrendőrség információi alapján.

A kunszőlősi (Lunga) őrs határőrei hajnali háromnegyed kettőkor a hőérzékelő kamerákon vették észre a zöldhatáron gyalogosan átkelő csoportot. A helyszínre vezényelt járőrök a határsértőket őrizetbe vették és a határrendőrség zsombolyai (Jimbolia) székhelyére szállították.

Kihallgatásuk során megállapították, hogy 20 és 40 év közötti férfiakról van szó, akik azt állították, hogy Pakisztánból, Irakból, Afganisztánból, Szomáliából és Marokkóból érkeztek.

A román határrendőrség közölte: felvette a kapcsolatot a szerb hatóságokkal, hogy a két ország közötti visszafogadási egyezmény alapján előkészítse a migránsok visszaküldését Szerbiába.

A magyar-szerb határ lezárása óta a menekültek, migránsok Horvátország felé folytatják útjukat. Felmerült, hogy esetleg Románia felé kerülik meg a magyar kerítést, hiszen egyelőre Románia és Magyarország között nincs ilyen, de ez a mai napig csak egy-egy esetre korlátozódik.

A térségben szolgálatot teljesítő polgárőrök szerint csak elszigetelt jelenségről van szó, az embercsempészek vélhetően tesztelni próbálják, hogy a kerítés felépítése után van-e lehetőség új útvonalak kiépítésére Magyarország keleti határai felől.