Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vilma
-1 °C
3 °C

Nem csak az Iszlám Állam, a kurdok is kiveszik a részüket a háborús bűnökből

2016.01.20. 07:29

Otthonok ezreit pusztítják el a közel-keleti káoszban hagyományosan jófiúnak tartott iraki kurdok az Iszlám Államtól elfoglalt falvakban - állítja az Amnesty International nemzetközi jogvédő csoport szerdán közzétett jelentése, mely 

  • műholdfelvételeken,
  • több mint 100 szemtanú beszámolóján,
  • illetve 13 elpusztított település helyszíni vizsgálatán alapul

Az Amnesty szerint az IS-szal szemben lassan, de biztosan egyre több teret nyerő Kurdisztáni Regionális Kormány (így nevezik a Bagdadtól évtizedek óta de facto független kurd vezetést) erői felrobbantják, felgyújtják, vagy földgyalukkal tüntetik el a házakat olyan iraki falvakban, amelyekben eredendően arabok laktak, és amelyeket egy időre elfoglalt az Iszlám Állam. Az észak-iraki régióból a szervezet szerint az elmúlt hónapok során több tízezer ember menekült el a kurdok elől (az IS 2014-es hódítása idején pedig szintén tízezrével menekültek el az itt élő kisebbségek, az asszírok, a jezidiek és a kurdok).

Pirossal bekarikázva a megsemmisített házak az Amnesty által kiadott műholdfotón.
Pirossal bekarikázva a megsemmisített házak az Amnesty által kiadott műholdfotón.

Kurd részről kvázi kollektív bűnösséggel vádolják a helyi, szunnita felekezetű arab lakosságot, méghozzá azon az alapon, hogy az IS is szunnita; illetve azt állítják, hogy csak helyreállítják azt az állapotot, mely Szaddám Huszein előtt állt fent. Az iraki diktátor ugyanis a nyolcvanas években népirtással, falurombolással és betelepítésekkel próbálta szétzilálni a kurd etnikum egységét. Az Amnesty jelentése nem említi, de nem csak a bosszú, hanem hideg politikai számítás is állhat az etnikai tisztogatás mögött: a nyugat-szíriai Efrintől az iráni határig terjedő, homogén Kurdisztán megteremtésének vágya. Ezért Szíriában is sokat tettek már, az Amnesty tavalyi jelentése szerint ott is előszeretettel radírozzák le a kurd kantonok összekapcsolása útjában álló településeket.

Az AI jelentése szerint ez az egész törekvés amellett, hogy hadászati szempontból indokolatlan - hiszen egy ilyen atrocitást követően sok arab valóban az IS oldalára fog sodródni -, kimerítheti a háborús bűn fogalmát.