Europol: Nagyszabású merényletre készül az Iszlám Állam

2016.01.25. 14:02

Az Europol hétfőn megerősítette, hogy az Iszlám Állam nemcsak hencegett legújabb propagandavideójával, hanem valóban képessé vált nagyszabású merényletek végrehajtására Európában, és a párizsi után készül is hasonló terrorcselekményekre.

ISIS31082329462.png

Rob Wainwright, az európai rendőri együttműködési szervezet vezetője az Europol legfrissebb jelentését ismertetve azt mondta, a terrorszervezet fő célpontja továbbra is Franciaország lehet. A jelentést készítő szakértők szerint elsősorban úgynevezett Mumbai-stílusú támadásokra kell készülni, amelyek "könnyű célpontok" ellen irányulnak. Mint írták, a novemberi párizsi merényletek és az orosz utasszállító októberi felrobbantása is azt jelzi, hogy az Iszlám Állam stratégiája kezd globálissá válni.

"Az Iszlám Állam képes és hajlandó is újabb támadásokat végrehajtani Európában" - hangsúlyozta Wainwright. "Természetesen a tagállami hatóságok mindegyike azon dolgozik, hogy ezeket megakadályozza" - tette hozzá.

Az MTI által ismertetett  amszterdami sajtótájékoztatón Wainwright azt is bejelentette, hogy megkezdi működését az ügynökség európai terrorizmusellenes központja, amelynek fő feladata a tagállami hatóságok közötti együttműködés fokozása lesz.

A központ a tervek szerint abban segíti majd az Europolt, hogy jobban támogathassa a külföldi terrorista harcosok, a terrorizmus finanszírozása, az erőszakos szélsőséges online tartalmak, illetve a lőfegyverek tiltott kereskedelme elleni tagállami fellépéseket. Dimitrisz Avramopulosz migrációért felelős uniós biztos ennek kapcsán kijelentette, az ECTC fontos stratégiai eszköz az unió számára, hogy hatékonyabbá tegyék a terrorizmus elleni küzdelmet.

A francia fővárosban tavaly november 13-án hét helyszínen elkövetett merényleteknek 130 halálos áldozatuk volt. Az október 31-én Egyiptom felett felrobbantott orosz utasszállító repülőgép tragédiájában pedig 224 ember vesztette életét. Mindkét terrortámadást az Iszlám Állam vállalta magára.  • Tippek
  • Bankszámla