Obama: Washington járta ki, hogy ne legyen szobra Hómannak

2016.01.28. 12:19
Az amerikai elnök a holokauszt-emléknapon beszélt az antiszemita Hóman Bálint szobráról és a nyomásgyakorlásról, amivel a magyar kormányt jobb belátásra bírták. Havasi Bertalan szerint azonban Orbán Viktor minden nyomásgyakorlást visszautasított, és a miniszterelnök álláspontja szerint az USA jobban tette volna, ha ezzel nem is próbálkozik.

Barack Obama Izrael washingtoni nagykövetségén szólalt fel tegnap este a nemzetközi holokauszt-emléknap alkalmából. Beszéde középpontjában a világszerte erősödő antiszemitizmus állt. Ezzel kapcsolatban tért ki Magyarországra is.

Az ügy előzménye, hogy 2015-ben szülővárosában, Székesfehérváron szobrot akartak állítani Hóman Bálintnak, amihez még kormányzati támogatást is kilátásba helyeztek. Hóman híres történész és hírhedt antiszemita politikus volt a múlt század első felében, akit nemrég rehabilitált a bíróság, itt olvashat róla bővebben. A kezdeményezés papíron egy helyi civil szervezettől származott, de utóbb kiderült, hogy a szálak a kormányhoz, L. Simon László kulturális államtitkárhoz vezettek.

Obama most azt közölte, hogy a globális antiszemitizmus elleni harcot prioritásként kezeli, és példaként Magyarországra hivatkozott, ahol az USA egyértelművé tette, hogy ha nem foglalkoznak a zsidóellenességgel, az árt az erős kétoldalú kapcsolatoknak. Az amerikai elnök beszéde 1:32:45-nél kezdődik:

Obama Magyarországról beszél

Ezért történt, hogy amikor egy II. világháborús antiszemita vezetőnek Magyarországon szobrot akartak állítani, élen jártunk a kormány meggyőzésében, hogy változtassanak ezen. Ez nem egy mellékes epizód az amerikai–magyar kapcsolatokban, ez számunkra a jó kapcsolat fenntartásának központi kérdése, és ezt közöltük is.

Más szóval Washington a kormánynál közbenjárt a Hóman-szobor építése ellen, és legalább részben ennek, nem pedig a helyi civilek autonóm döntésének köszönhető, hogy a szoborállítás terve végül meghiúsult

Az ügy érdekessége, hogy az MTI hírt adott Obama beszédéről, ám a Magyarországra vonatkozó rész kimaradt a tudósításból: ezt a Nol.hu vette észre. UPDATE 15.10: Az MTI pótolta a mulasztást.

Az Obama által elmondottakról megkérdeztük Havasi Bertalant, a miniszterelnök sajtószóvivőjét is. Arra voltunk kíváncsiak, hogy

  • milyen szintű hivatalos és informális megkereséseket kapott a kormány az amerikai kormányzattól, hogy állítsák le a szoborállítást; 
  • ennek a nyomásgyakorlásnak köszönhetően alakította-e ki a szobrot elutasító álláspontját a kormány;
  • ennek hatására változtatta-e meg Orbán Viktor a korábbi, a Hóman-szobrot támogató véleményét, melynek még tavaly májusban hangot is adott.

A miniszterelnöki sajtóiroda vezetőjétől a következő választ kaptuk: „Valóban volt ilyen amerikai kormányzati nyomásgyakorlás, amit Orbán Viktor a leghatározottabban visszautasított. Általánosságban bármilyen külföldi nyomásgyakorlás csak hátráltatja az ügyek elintézését, és pontosan ez történt a Hóman-szobor ügyében is.

A magyar miniszterelnök álláspontja szerint az amerikai kormány jobban tette volna, ha ezzel nem kísérletezik.  • Tippek
  • Biztosítás