Klaudia
-4 °C
2 °C

A terroristák miatt az iskolákban dohányozhatnak francia diákok

2016.02.02. 18:06
Több franciaországi iskola megengedi a diákoknak, hogy az épületen belül gyújtsanak rá. A szakértők szerint az utcán könnyű célpontot jelentenének a terroristáknak, ez pedig nagyobb kockázat, minthogy elszívnak egy staubot. Az egészségügyi minisztérium tiltakozik a lépés ellen.

A francia kormány úgy becsüli, hogy a helyi tinédzserek egyharmada dohányzik. Nem ritka látvány, hogy a diákok az iskola előtt, vagy a környező utcákban bujkálva cigarettáznak a szünetekben. A tavaly novemberi, 130 áldozatot követelő terrortámadások után sok pedagógus kezdett el amiatt aggódni, hogy így jóval nagyobb veszélyben van az életük, mintha inkább az épületben dohányoznának: könnyebb célpontot jelentenek a terroristáknak.

A SNPDEN pedagógus szakszervezet éppen emiatt kezdte el egy olyan javaslatcsomag kidolgozását, amelyik lehetővé tenné, hogy a legmagasabb terrorkészültség ideje alatt az iskolákban, közoktatási intézményekben is rágyújthassanak a diákok. De sok iskola elébement a tervezetnek, és már most is megengedi a gyerekeknek, hogy az épületen belül cigizzenek, írja a BBC.

„Ez egy szükséges lépés, mert bár mindent megteszünk, hogy a dohányzással járó kockázatokat csökkentsük, most egy nagyobb veszélytől kell megvédenünk a gyerekeinket” – közölte a  SNPDEN vezetője, Michel Richard a  France Infóval.

Ön engedné a diákoknak, hogy az épületben cigizzenek?

 • 303
  Nem értem, eddig nem a férfi wécében dohányoztak, mint mi a gimiben?
 • 232
  Nem, a diákok ne dohányozzanak!
 • 174
  Nincs bajom azzal, ha cigiznek, de legalább az iskolában bírják ki!
 • 171
  Igen, az utcán komoly veszélyben vannak.

A francia egészségügyi minisztérium elutasította a szakszervezet javaslatát. Úgy látják, hogy a jelenlegi szükségállapot nem befolyásolhatja a dohányzást tiltó törvényeket.  A megemelt terrorkészültség és a szükségállapot tavaly november 13. óta van érvényben Franciaországban, miután az Iszlám Állam terrorszervezethez köthető fegyveresek megöltek 130 embert hat párizsi helyszínen, köztük egy koncertteremben és több étteremben.