Emőke
-4 °C
9 °C

Holtan és meztelenül került elő az Egyiptomban eltűnt olasz diák

2016.02.04. 12:57 Módosítva: 2016-02-04 13:11:13

Megtalálták Kairó közelében annak az olasz diáknak a holttestét, aki tíz nappal ezelőtt tűnt el Kairóban, írja az MTI. A 28 éves Giulio Regeni holttestét a fővároson kívül, az Alexandriába vezető sivatagi autópálya mentén egy árokban találták meg.

Egyes jelentések arról szólnak, hogy a Cambridge egyetem diákja alsó testén meztelen volt, és mindenhol kínzások nyomát viselte. Az AP szerint az egyiptomi ügyész megerősítette az értesülést,  a fiatalembert megkínozták, megkéselték és cigarettákat nyomtak el a testén, mint mondta, lassú kínhalált halt.

005815224-6cab15eb-812e-4471-901b-36eeba34f557
Fotó: repstatic.it

Az ügy miatt Egyiptom római nagykövetét bekérették az olasz külügyminisztériumba. A római külügyminisztérium közölte, "az eset különlegesen súlyos jellege miatt" teljes együttműködést vár el Egyiptomtól "minden szinten". Egyiptom nagykövete országa nevében részvétét fejezte ki Regeni halála miatt és teljes együttműködést ígért az eset tisztázásában.

Giulio Regeninek január 25-én, a 2011-es egyiptomi felkelés ötödik évfordulóján veszett nyoma, ezért az elmúlt napokban felmerült a gyanú, hogy a helyi munkásszövetségeket kutató diák a kényes dátumot megelőző letartóztatások során vették őrizetbe a biztonsági, illetve a hírszerzői szervek. Kairó ezt a feltételezést visszautasította. Többen viszont attól féltek, hogy Regeni emberrablók fogságába került./p> A holttest megtalálásának helye nagy távolságra van mind Regeni lakásától, mind pedig attól a környéktől, ahová barátai szerint éppen tartott, amikor nyoma veszett. A főváros gízai oldalának központjában, ed-Dokki negyedben lakó egyik barátja szerint Regeni tőle indult el a Nílus másik oldalán, a kairói belvárosban, Báb-el-Lúk negyedben lakó közös barátjukhoz, akihez azonban nem érkezett meg.