Elérte az első európai terhes nőt is a zikavírus

2016.02.04. 17:57

Spanyolország megerősítette, hogy zikavírussal kezelnek egy terhes nőt, írja a BBC. Ő lehet az első várandós nő, akinél kimutatták a fertőzést Európában. A spanyol egészségügyi minisztérium szerint a nő nemrég tért vissza Kolumbiából, ott kaphatta el a fertőzést. A nő a terhességének 13-14. hetében jár, épp abban az időszakban, amelyikben különösen veszélyes lehet a fertőzés, írja az MTI is.

A fertőzött nőről a hatóságok semmilyen információt nem árultak el, egyelőre csak azt tudni, hogy Északkelet-Katalóniában diagnosztizálták nála a betegséget, illetve hogy orvosi megfigyelés alatt tartják. Spanyolországban egyébként összesen hét zikafertőzéses esetről tudnak, de közülük ő az egyetlen, aki gyermeket vár.

A zikavírus egy szúnyogcsípéssel terjedő vírus, amely lázat, enyhe influenzaszerű tüneteket okoz. A fertőzés csak terhesség esetén kockázatos, egyébként nem vezet súlyos megbetegedéshez. A tudósok úgy vélik, hogy a vírus a magzatoknál kisfejűséget okoz, vagyis a gyerek agya nem fejlődik megfelelően, ami kognitív és tanulásbeli lemaradást okozhat.

A vírus leggyakrabban szúnyogcsípéssel terjed, de szexuális úton és vérátömlesztéssel is elkapható. A vírust a második vilgáháború után Ugandában fedezték fel, egy Zika nevű területen – innen kapta nevét. A betegséget korábban főként Dél- és Közép-Amerikában ismerték, a 2015 áprilisa óta regisztrált 1,5 millió fertőzéssel Brazília jelenleg a leginkább érintett ország.

Múlt héten, azt is bejelentették, hogy Brazíliában tavaly október óta több mint négyezer ilyen csecsemő jött világra, majd a brazil egészségügyi minisztérium bejelentette, hogy lehet, jóval kevesebb csecsemő született Brazíliában zikavírus miatti, kóros kisfejűséggel, mint eddig gondolták. Brazíliában október óta csaknem ötezer mikrokefália-gyanús esetet regisztráltak, ezek közül nagyjából ezret vizsgáltak meg, amiből 404 esetben igazolódott be a mikrokefália gyanúja, és csupán 17-ben, hogy valóban zikavírusos fertőzésről van szó.

Fontos viszont, hogy nincsenek pontos adatok arra vonatkozóan, hogy a vírus megjelenése előtt hány mikrokefáliás csecsemő született, mivel ezt korábban nem volt kötelező jelenteni. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy Brazíliában minden mikrokefália-gyanús esetben egyúttal a zikavírus jelenlétét is feltételezték.

Erős a gyanú, hogy van kapcsolat a zikavírus és a kisfejűség között, de nem világos, hogy mekkora ennek jelentősége

– mondta az Európai Unió járványügyi központjának egyik kutatója, Denis Coulombier.

A zikavírus ellen egyébként nincs védőoltás, a hatóságok a szúnyogok irtásával próbálják visszaszorítani a terjedést, de az Aedes aegypti akár egy virágvázában is képes szaporodni – írtuk egy korábbi cikkünkben.

Mivel a zikavírus rendkívül gyorsan terjed, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) február első napján, hétfőn globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett, és mintegy négymillió megbetegedést jósolt erre az évre csak az amerikai kontinensen. A WHO egyébként azért feltételezi, hogy összefüggés van a zikavírus és a mikrokefália között, mert két olyan nő méhlepényében is kimutatták a kórokozót, akik kórosan kisfejű csecsemőt hoztak világra.