200 millió nőt csonkítottak meg a világon

2016.02.05. 11:53

Több mint 200 millió lány és asszony szenvedte el nemi szervének megcsonkítását az ENSZ gyermekjogi szervének (UNICEF) 30 országra épülő friss kutatása alapján, amit a női körülmetéléssel szembeni zéró tolerancia nemzetközi napján hoztak nyilvánosságra. A megcsonkított nők fele Egyiptomban, Etiópiában és Indonéziában él.

Ez az adat jóval magasabb, mint a korábbi becslések voltak, 2014-ben még 70 millióval kevesebb áldozatról tudtak, írja az MTI. A különbség oka a népességnövekedés és az indonéziai adatok beérkezése lehet. Kiemelték azt is, hogy a növekedés a csonkítás gyakorlatának felszámolására irányuló erőfeszítések fokozása ellenére következett be.

Claudia Cappa, a jelentés egyik szerzője elmondta, hogy bár a kutatott 30 országból széles körű és megbízható adataik vannak, a becsültnél sokkal többen szenvedhették el nemi szervük megcsonkítását, mivel számos olyan állam van még, ahol ez bevett szokás, ám elérhető adatok híján nem kerültek be a jelentésbe.

Ilyen országnak számít India, Malajzia, Omán, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek. A maradi szokás emellett Ausztrália egyes elzárt térségeiben, illetve Észak-Amerikában és Európában is ismert, ahol főként a szóban forgó országokból érkező bevándorlók körében fordulnak elő körülmetélések. A jelentésben szereplő harminc országban a kislányok többségét még ötödik születésnapjuk előtt megcsonkították. Jemenben az újszülött lányok 85 százalékát még életük első hetében alávetik az eljárásnak.

A hiedelem szerint a körülmetélésen átesett nő képes ellenőrzés alatt tartani szexuális vágyait, és termékenyebb is meg nem csonkított társainál. Sokszor a házasság előfeltételeként tekintenek a szokásra, többen vallási kötelezettségnek tartják a megcsonkítást, bár azt sem a Korán, sem a Biblia nem említi.

Ha a jelenlegi népesedési trendek folytatódnak, a körülmetélésen átesett nők száma "jelentősen növekedhet a következő 15 évben" - figyelmeztetett az UNICEF. Az ENSZ Közgyűlése 2012 decemberében egyhangúlag elfogadta a csonkítás teljes körű betiltását követelő határozatot. A világszervezet tavaly szeptemberben a többi közt célul tűzte ki, hogy a gyakorlat 2030-ra eltűnjön a föld színéről.