A svéd bűnesetek egy százalékát követik el menekültek

2016.02.09. 20:27

Az októbertől január végéig elkövetett, svédországi bűncselekmények kevesebb mint egy százaléka köthető menekültekhez, írja a svéd Local friss hivatalos statisztikákra hivatkozva.

A Dagens Nyheter napilap kedden közölte, hogy a svéd rendőrséget október 15-től január utolsó napjáig összesen 537466 esetben riasztották, és ebből csupán 5 ezer volt menekültekkel kapcsolatos. A számadatokat összevetve derült ki, hogy a svédországi bűncselekmények nem egészen egy százalékát követték el menekültek.

Felipe Estrada, a stockholmi egyetem kriminológiaprofesszora azt mondta a lapnak, hogy ahhoz képest, hogy mekkora figyelmet szentel a média a menekültek által elkövetett bűneseteknek, ez az egy százalék igazán nem tűnik soknak, illetve arra is felhívta a figyelmet, hogy a bűncselekmények 99 százaléka nem hozzájuk köthető.

Azt már korábban is lehetett tudni, hogy a svéd rendőrség külön kóddal jegyzi fel a menedékkérőkkel kapcsolatos bűncselekményeket. Az R291 kódot tavaly októberben vezették be, amikor hetente mintegy tízezer menekült érkezett az országba.

A svéd hatóságok már korábban is beszámoltak arról, hogy az országba érkező menedékkérők egyre nagyobb száma miatt nem nőtt jelentősen a bűnesetek száma.