Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Bevonult a börtönbe a volt izraeli miniszterelnök

2016.02.15. 10:12 Módosítva: 2016-02-15 10:12:39

Ehud Olmert volt izraeli miniszterelnök hétfőn megkezdte a korrupcióért és az igazságszolgáltatás akadályozásáért rá kiszabott 19 hónapos börtönbüntetését, jelentette az MTI.

A politikus Ramle város börtönében a fehérgalléros bűnözők számára fenntartott szárnyba vonult be.  Mivel volt kormányfőként Izrael legféltettebb titkait is ismeri, biztonsági szempontból is megfelelő helyen, a börtön egy elkülönített részében, egy 18 személyes - hat háromágyas cellát magában foglaló - szárnyban helyezik el.

Ebben a szárnyban lakik már ötödik éve Móse Kacav volt államelnök is, akit női alkalmazottak molesztálásáért és megerőszakolásáért ítélték hét évre. A 70 éves Olmert a kötelező narancssárga egyenruhát viselve, a jeruzsálemi ingatlanpanamában elítélt társaival fogja megosztani celláját.  

Ehud Olmert a börtönbe vonulása előtti videoüzenetében megköszönte az eddig kapott támogatást, elköszönt az ország polgáraitól, és azt állította, hogy ugyan követett el hibákat, de azok szerinte nem voltak bűnügyi természetűek. 

Olmert Ariel Saron akkori miniszterelnök váratlan agyvérzése után, 2006-ban lett miniszterelnök és a korrupciós vádak miatti 2009-ben kényszerült lemondani.

A volt kormányfőt 2014-ben összesen hat év letöltendő börtönre ítélték, mert még jeruzsálemi polgármester korában, egy ingatlanpanamában megvesztegető célú pénzösszegeket fogadott el. Büntetését a legfelső bíróság tavaly decemberben másfél évre mérsékelte.

Egy másik, az igazságszolgáltatás munkájának akadályozása miatt folytatott eljárásban vádalkut kötött az ügyészséggel. Elismerte vétkességét, és hat hónapot mértek ki rá. Ezt másik büntetésével egyidejűleg kellett volna leülnie, de a bíróság a vádalkut módosította, és hozzáadott még egy hónapot előző büntetéséhez.

Így egyelőre összesen tizenkilenc hónap börtön vár rá, de egy harmadik perben, a Morris (Móse) Talansky nevű amerikai üzletembertől borítékban elfogadott dollárkötegek ügyében újabb nyolc hónapos letöltendő börtönt szabtak ki rá. Ennek mérsékléséért Olmert fellebbezést nyújtott be a legfelsőbb bírósághoz, de a fellebbezést még nem bírálták el.

Olmert az izraeli törvények alapján először csak büntetése egyharmadának letöltése után távozhat majd huszonnégy órás szabadságra.