Katalin
-1 °C
3 °C

Putyin bejelentette: megépítik Paks 2-t

2016-02-17T125109Z 764112700 D1AESNNYHPAA RTRMADP 3 RUSSIA-HUNGA
2016.02.17. 15:47

A tervezettnél később kezdődött Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor sajtótájékoztatója a Moszkva melletti Novo-Ogarjovóban, az orosz elnöki rezidencián. Láthatóan jó hangulatban telt a megbeszélés: Orbán és Putyin megérkezése előtt már bejött a sajtótájékoztató helyszínére az orosz és a magyar delegáció, Szergej Lavrov és Szijjártó Péter látható egyetértésben beszélgetett egymással, többször meglapogatták egymás hátát, és kölcsönösen intenzíven bólogattak.

Az viszont szokatlan, hogy a delegációk a tárgyalóteremből kijőve ilyen hosszan várakozzanak a sajtótájékoztató kezdetére, Putyin és Orbán kijövetelére.

A négyszemközti megbeszélések előtt rövid időre már kamerák elé állt az orosz elnök és a magyar kormányfő, hogy kölcsönösen dicsérjék a magyar–orosz kapcsolatokat.

 • Putyin elégedett volt a két ország viszonyának jellegével és minőségével, a csökkenő áruforgalom és az ismert problémák ellenére.
 • Orbán szerint ami jó a két ország kapcsolatában, arról mi tehetünk, ami viszont nem jó, azért mások okolhatók. Nem mondta ki, de természetesen a rossz EU–orosz kapcsolatok miatt kölcsönösen érvényben lévő szankciókra gondolt.
 • Mindketten hangsúlyozták, hogy a két ország kapcsolata remélhetőleg a Putyin tavalyi budapesti látogatásán született megállapodásoknak megfelelően fog tovább haladni.

Putyin a találkozó után is elégedett

Az orosz elnök nagyra értékelte a magyar kormány következetes politikáját Oroszországgal szemben.

Az árufogalom ugyan esett, de Putyin ezt a szankciók, az olajárcsökkenés számlájára írta.

Putyin elismételt néhány alapadatot: a magyar befektetések Oroszországban elérik a kétmilliárd dollárt, az orosz Magyarországon 1,5 milliárdot. Magyarország számára az EU-n kívüli piacok közül Oroszország az első három legfontosabb partner között van.

Az orosz olajforrások a magyar nyersolaj-felhasználás kétharmadát biztosítják.

 • A Gazprom meghosszabbította a szerződést a gázszállításra 2019-ig.
 • Folytatódik a paksi atomerőmű bővítése, ami Putyin szerint több ezer munkahelyet teremt, és erősíti Magyarország energetikai függetlenségét. Külön kiemelte, hogy a 12 milliárd eurós beruházás 80 százalékát a szerződésnek megfelelően az orosz fél hitellel biztosítja.

Orbán szerint az évszázad szerződése a paksi atomerőmű bővítéséről szóló szerződés. „Az erről szóló nemzetközi vitákat indokolatlannak tartjuk.” A kapcsolatok az 1960-as évek óta élnek ezen a területen Moszkvával, most csupán annyi történt, hogy ezt az együttműködést meghosszabbítottuk. „Ezért inkább köszönet illeti Oroszországot, nem pedig bírálat.”

„Kész csoda, hogy a kapcsolataink jól fejlődnek” – jelentette ki Orbán, megjegyezve, hogy mindezt nyilvánvalóan kedvezőtlen nemzetközi környezetben sikerült elérni. És mindez Magyarország alapvető érdeke, mert „olyan szorosan van összekapcsolódva Oroszország energiaexportja a magyar ipar működéséhez szükséges energia kérdésével, hogy azt nem lehet szétválasztani”.

Enélkül a magyar ipar működésképtelen – jelentette ki Orbán, ezért „a magyar emberek érdeke, hogy a magyar–orosz gazdasági kapcsolatok jók legyenek”.

Globális versenyfutás

Ez azonban Orbán szerint nemcsak Magyarország, de az EU érdeke is, mert ma azok az országok sikeresek, amelyek sok regionális együttműködést tudnak kialakítani.

„Ha az EU és Oroszország nem tud regionális gazdasági együttműködést létrehozni, akkor elveszítjük a gazdasági versenyfutást. Ha az EU felől nézem a kérdést, látom, hogy az EU gazdasági növekedése lassú. Nem engedhetjük meg a luxust, hogy nem működünk együtt azzal, aki dinamizmust tud adni ennek a gazdaságnak.” Orbán szerint épp ezért év közben nyílt vitát kell tartani az EU-n belül arról, hogy szükséges-e az addig félévente meghosszabbított szankciók automatikus fenntartása.

„Oroszország nem ellensége, hanem partnere Magyarországnak. Nem fenyegeti hazánkat, hanem partneri lehetőséget kínál” – mondta a magyar kormányfő, aki szerint az EU és Oroszország közötti kapcsolatok normalizálása Magyarország érdeke.

Orbán köszönetet mondott Putyinnak azért is, mert világosan felvázolta az orosz álláspontot a közel-keleti orosz szerepvállalást és a rendezési terveket illetően. „Értékeljük a nemzetközi erőfeszítéseket, beleértve Oroszország erőfeszítéseit is, hogy a válságtérség helyzetét rendezzék, és a migránsáradat megszűnjön. Ehhez sok sikert kívánunk.”

Putyin különös megértéssel viseltetett az iránt, hogy Orbán Viktor a szíriai rendezést illetően az EU álláspontját képviseli. Ezt a magyar kormányfő is hangsúlyozta, ezért „nagyon óvatosan” fogalmazott, amikor a menekültáradatról kérdezték. Elismerte, hogy a magyar álláspont egyelőre kisebbségben van az EU-ban, de szerinte az idő előrehaladtával egyre több európai polgár lesz megértő a magyar álláspont iránt, vagy válik annak támogatójává.

Putyin erre reagálva jelezte: a magyar kormányfő a magyar és az európai identitás megőrzése mellett állt ki „ és ez szimpatikus nekünk”.

Magyar cég az orosz stadionokban

Egy kérdésre Putyin közölte, a magyar miniszterelnök korábban azzal javaslattal állt elő, hogy magyar cégek is részt vehessenek a 2018-as oroszországi futball-vb előkészítésében. Putyin szerint ez piaci alapokon lehetséges, persze korábbi szerződéseket nem bontanak fel, de így is van még sok munka, amelyekben részt vehetnek magyarok. Azonban láthatóan nem túl sokan: az orosz elnök két cégről beszélt, amelyek közül az egyik már visszalépett, így jelenleg egy meg nem nevezett magyar vállalattal folynak az előkészületek arról, hogy részt vegyen a munkálatokban.

Orbán végül egy hosszú listában szedte össze a bizonyítékát annak, hogy az elmúlt évben érdemben haladt az orosz–magyar kapcsolatok fejlesztése:

 • Ésszerűen módosították a gázszerződést – tehát 2019-ig jöhet újabb megállapodás nélkül az orosz gáz Magyarországra.
 • Szélesítik a gyógyszeripari együttműködést.
 • Lépések történtek arra, hogy magyar cég dolgozhasson az orosz stadionépítéseken.
 • Megállapodtak az agráripari együttműködés fejlesztéséről.
 • Kidolgozták a Malévvel kapcsolatos vita pénzügyi rendezésre keretét.
 • Megnyílt a kazanyi magyar konzulátus.
 • Januártól Magyarország 200 orosz diákot fogad.
 • Járműipari együttműködésről szóló megállapodás készül.
 • Tárgyalás folyik a magyar mezőgazdasági export növeléséről.
 • Régióközi együttműködésekre vonatkozó szerződések állnak aláírás előtt Jekatyerinburggal és más megyékkel.
 • Küszöbön áll egy megállapodás közös gáztározásról.
 • És természetesen a paksi bővítés iránti eltökéltség megerősítése.