Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Mit lépnek az embercsempészek, ha járőröznek a török partoknál?

2016.02.24. 12:22 Módosítva: 2016-02-24 12:31:25

A török embercsempészek folyamatosan változtatják a taktikájukat, ahogy szigorodnak az ellenőrzések az Égei-tengeren. (Az akciókat és azok hatását a helyszínen, Leszbosz szigetén is megnéztük a napokban.)

Miközben az EU és Törökország hajói az eddig népszerű célpontok, Leszbosz és Chios körül járőröznek, váratlanul ezer menekültet tettek partra az aprócska Kastellorizo szigetén.

kastelorizo

Legtöbben eddig a sziget létezéséről sem tudtak, ami érthető: Kastellorizo ugyanis egészen kis sziget, és bár Görögországhoz tartozik, egészen közel, alig három kilométerre van a török partoktól.

A szigeten alig 250 fő lakik egyetlen faluban, így a három nap leforgása alatt partra tett 1000 ember a legalapvetőbb élelmezési, és elhelyezési problémákkal szembesítette a helyieket. Az iskolában és egyéb közintézményekben alakítottak ki számukra ideiglenes otthonokat, és a helyiek gondoskodnak az ellátásukról. A menekültek harmada nő és a gyerek. 

A helyiek a Pappaspost görög lapnak elmondták, hogy felváltva, folyamatosan főznek otthonaikban, hogy a menekültek élelemhez jussanak. "Teljesen mindegy, milyen a politikai beállítottságod, az embereknek meg kell adni a méltóságot, és mi megpróbáljuk megadni azt, amire szükségük van."