Vilmos
19 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A szerb kormány kezdeményezte a parlament feloszlatását

2016.03.03. 16:54

A szerb kormány csütörtökön felkérte Tomislav Nikolic köztársasági elnököt, hogy oszlassa fel a parlamentet – írja az MTI.

Az államfőnek 72 órája van arra, hogy elfogadja a kormány kérését, majd előrehozott parlamenti választást írjon ki, vagy pedig visszautasítsa a javaslatot. Ez utóbbi nem valószínű, Tomislav Nikolic ugyanis államfővé választása előtt annak a Szerb Haladó Pártnak az elnöke volt, amelyet most Aleksandar Vucic miniszterelnök vezet, és noha voltak összetűzéseik, szövetségesek maradtak, az elnök eddig mindig támogatta a kormányfő javaslatait.

A kormányfő kedden egy tévéinterjúban jelentette be, hogy írásbeli indoklás mellett csütörtökön kezdeményezi a parlament feloszlatását, a választásokat pedig valószínűleg április 24-re írják ki. Az új összetételű parlament megválasztásáig a törvényhozást csak háborús vagy más rendkívüli esetben lehet összehívni. Az újonnan megválasztott képviselők várhatóan június elején foglalhatják el a széküket.

Előreláthatólag ugyanazon a napon vajdasági tartományi és önkormányzati választásokat is rendeznek. A tartományi választás időpontját Pásztor István, a vajdasági képviselőház elnöke március 22-én jelenti be, előtte viszont a belgrádi parlament házelnökével is egyeztet, az önkormányzati választások meghirdetéséért ugyanis ő felel.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!