Ciprasz beszólt Orbánnak, Szijjártó beszólt Ciprasznak

000 8G0PZ
2016.03.05. 09:58 Módosítva: 2016.03.05. 15:16
Az EU és Törökország hétfői csúcstalálkozóján dőlhet el, hány menekültet helyeznek át Görögországból más országokba. A magyar Vöröskereszt is segít a menekülteknek Görögországban. A menekültválság szombati hírei.
  • Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke péntek este bejelentette: a nyugat-balkáni útvonal teljes lezárása, a Törökországgal folytatott együttműködés kiszélesítése és a migrációs válság enyhítését szolgáló humanitárius eszközök körének kibővítése a hétfői EU-török csúcsértekezlet legfőbb feladat. Tusk reméli, hogy hétfőn sikerül egyetértésre jutni a migránsok humanitárius segítésében is, beleértve a migránsok gyorsított eljárású áthelyezését is, különösen Görögország esetében. Tusk egyetértett Alekszisz Ciprasz miniszterelnökkel abban, hogy Görögország nem válhat "az elveszett lelkek gyűjtőtáborává".
  • Görögország: Humanitárius katasztrófától tartanak a görög-macedón határon, már csaknem 14 ezren vannak a görögországi Idomeninél, közölte a köztévé helyszíni tudósítója. A migránsokat nem lehet meggyőzni, arról hogy nem jutnak át a görög-macedón határon, a görögök mégsem merik őket visszavinni, mert félnek attól, hogy az ellenállás miatt "háborús helyzet" alakulna ki a rendőrség és a bevándorlók között. Pénteken nyolcvan migráns léphetett át a macedón oldalra, Gyevgyelijába, miután átestek egy nagyjából félórás interjún.
  • Ciprasz beszólt Orbánnak, Szijjártó beszólt Ciprasznak: A görög kormányfő interjút adott a szombati Bildnek, amiben azt mondta többek között, nem fél attól, hogy kizárnák Görögországot a schengeni térségből. Szerinte végül azok szigetelődnek el, akik most szögesdrótot húznak fel, erőszakkal elűzik a menekülteket, és várrá változtatják az országukat. Ciprasz szerint ha Angela Merkel német kancellár úgy viselkedett volna a menekültválság kapcsán, mint Orbán Viktor, akkor Európa már régen széthasadt és ezzel csődöt mondott volna. Szijjártó Péter külügyminiszter az interjúra reagálva azt mondta, hogy míg Magyarország a schengeni előírásoknak megfelelően megvédi saját és egyben a schengeni zóna külső határát, addig Görögország "fittyet hány a közös szabályokra és engedi, hogy azonosítatlan illegális bevándorlók tömegei haladjanak Európa felé".
  • Szlovénia: A szlovén parlament pénteken késő este elfogadta a menedékkérelmek gyorsított elbírálásáról szóló törvénytervezetet. Az eddigi szabályozás szerint Szlovéniában minden esetben hónapokig tartott annak megvizsgálása, hogy a kérelmezőt megilleti-e a nemzetközi védelem. A szlovén törvényhozás ugyanakkor elutasította az ellenzék követelését arról, hogy határozzák meg az országban évente befogadható menekültek számának felső határát. Amióta Magyarország lezárta a déli határát, és Szlovénia felé mennek menekültek, az országban mindössze 460-an adták be menedékkérelmüket és csa tízen kapták meg.
  • Csehország: A cseh miniszterelnök-helyettes, Andrej Babis szerint Törökország állandóan zsarolni fogja az Európai Uniót, ha annak nem lesz egy alternatív terve a migrációs hullám megállítására. Szerinte a B-terv azt jelenti, hogy egy rendes, 9 méteres kerítést építünk Görögország és Törökország, valamint Bulgária, Macedónia és Albánia között" - jelentette ki a kormányfőhelyettes, aki határozottan követeli a schengeni határok védelmét. Babis szerint ha Bulgária elutasítaná a kerítésépítést a görög határon, akkor "lesz egy C-terv, amely egy összefüggő határzár lesz a Balti-tengertől egészen az Adriáig".

Ha szeretné tudni, mik voltak a menekültválság pénteki hírei kattintson ide.