Kommunikációs hadjárattal kezdik ki Merkelt az oroszok

2016.03.06. 13:43

A menekültekkel szeretné megrendíteni Angela Merkel pozícióját Putyin, mondta a Nato egyik vezető stratégája az Observernek. Jānis Sārts szerint Oroszország kommunikációs háborúba kezdett Németországban, amellyel az országba érkező migránsok elleni dühöt próbálja felkorbácsolni, azt remélve, hogy a nép majd elűzi a menekültbarát politikát folytató kancellárt. 

A szakértő azt mondja, bizonyítékokat talált rá, hogy Putyinék Merkel ellen hergelő szervezeteket támogatnak Németországban. Az oroszoknak jó okuk van rá, hogy ne szeressék a német vezetőt, mivel ő az egyik fő szószólója az Oroszország elleni uniós gazdasági szankcióknak. Sārts szerint az orosz kormány nem először próbálkozik hasonlóval, máskor és máshol is előfordult már, hogy szélsőséges szervezeteket pénzeltek annak reményében, hogy megingathatják a rendszert. 

Az oroszok állítólag elsősorban a közösségi médián keresztül próbálnak hatni, és az egyébként is jelen lévő szélsőjobboldali narratívára építenek. "Azt próbálgatják, képesek lehetnek-e egy ekkora, többnyire nem túl sebezhető országban olyan körülményeket előidézni, amelyek közt lehetségessé válhat a vezetőváltás", mondta a Nato szakértője. 

Egyelőre nem tűnik úgy, hogy a próbálkozások sikerrel járnak: néhány napos hír, hogy Merkel népszerűsége átmeneti lejtmenet után visszakúszott 54 százalékra Németországban. A hamarosan esedékes helyhatósági választásokon élesben is kiderül, hogy áll az EU legbefolyásosabb politikusa.