Vilma
-4 °C
-1 °C
Index - In English In English Eng

Minden vádat ejtettek a belga szcientológusok ellen

2016.03.11. 17:22

Példátlanul hosszú, 18 éven át tartó nyomozás után a bíróság minden vádat ejtett a szcientológiai egyház ellen Belgiumban – írja az MTI. Pénteken kihirdetett ítéletében a brüsszeli büntetőbíróság elfogadhatatlannak minősítette az egyház és tizenegy tagja elleni vádak mindegyikét.

A vádak szerint az egyház és az annak amerikai központjához kapcsolódó, brüsszeli Európai Emberi Jogi Iroda bűnszervezetként működött. A két szervezetet – tizenegy tagjával és korábbi vezetőjével együtt – csalás, zsarolás, magánélethez való jog megsértése és engedély nélküli orvoslás miatt akarta felelősségre vonni a vádhatóság.

Az ügyészség a szervezet feloszlatását és több tag bebörtönzését szerette volna elérni. Az ügyben eljáró bíró, Yves Régimont azonban azt közölte, hogy az egyház elleni vádak inkább feltevéseken alapulnak, semmint tényeken.

A szcientológiai egyház szerint évek óta tisztességtelen üldöztetésnek vannak kitéve Belgiumban. A pénteki ítélethirdetés idejére rendkívüli biztonsági óvintézkedéseket rendeltek el a bíróságon, miután tüntetők az ülés megzavarásával fenyegettek korábban.

Máshol is támadják

Világszerte számos országban megkérdőjelezik, hogy a szcientológiát egyáltalán egyháznak lehet-e minősíteni, több államban szektának tekintik, és korlátozzák a tevékenységét. Görögországban például már betiltották a működését, Németországban és Franciaországban pedig állami szinten komoly lépéseket tesznek a visszaszorítására.

A szcientológiát eredetileg modern filozófiaként alapította meg az Egyesült Államokban L. Ron Hubbard (1911-1986) sci-fi-író 1952-ben. Az első egyházközösségek két évvel később jöttek létre az Egyesült Államokban. A szcientológiai egyház adatai szerint a szervezet jelenleg a világ 159 országában működik, összesen több mint 10 millió taggal.