Négy embert őrizetbe vettek az ankarai merénylet kapcsán

2016.03.13. 18:18 Módosítva: 2016.03.14. 09:53

A török főváros Kizilay negyedében vasárnap este történt robbanásban legalább 37-en meghaltak, 125 sebesültet ápolnak kórházban.

Egy autóba telepített bomba robbant fel, amikor a jármű belehajtott egy buszba. A robbanás betörte a környező boltok ablakait, és több autó lángra kapott. 

A robbanás a központi buszpályaudvar közelében történt, ezen a környéken több nagykövetség és minisztériumi épület található. A rendőrség lezárt a környéket, mert egy második robbantástól tartottak.

Egyelőre senki sem vállalta magára a terrorcselekményt, a török hadsereg viszont nagy erőkkel bombázni kezdte az iraki kurdok állásait. Az Independent szerint a török légierő 13 repülőgépéből hullanak a megtorló bombák, többek között a Kandil-hegységben is, ahol az iraki lázadó kurdok főhadiszállása található. 

Az ankarai robbantás végrehajtói között egy kurd nő is lehetett, aki tagja az iraki kurdok lázadó csoportjának. Recep Tayyip Erdogan török elnök arról beszélt, hogy népének nem kell aggódnia, térdre fogják kényszeríteni a terrorizmust. Hétfő délután a török Anadolu hírügynökség arról számolt be, hogy a hatóságok négy embert őrizetbe vettek a merénylettel kapcsolatban.

Alig néhány háztömbnyire a vasárnapi robbantástól történt a februári terrortámadás, melyben 28-an vesztették életüket. Akkor egy törökországi kurd militáns csoport vállalta magára a támadást. A vasárnapi merényletnek még keresik a felelősét, a pártok - köztük a törökországi kurd párt is - részvétüket fejezték ki.

Súlyos merényletek Törökországban

2001. szeptember 10. - Öngyilkos merénylő robbantott pokolgépet Isztambul európai részének főtere közelében egy rendőrségi gyülekezőhelynél, a német konzulátustól mintegy 150 méterre: négy ember - a robbantó, két közelben álló rendőrtiszt és később egy ausztrál turista - meghalt, további 21 ember megsérült.

2003. november 15. - Isztambulban két zsinagógánál öngyilkos merénylők gépkocsiba rejtett pokolgépet robbantottak. A merényletben 25 ember életét vesztette és mintegy 300 megsebesült. A robbantást a Nagy Iszlám Keleti Harci Front nevű militáns török csoport vállalta magára.

2003. november 20. - Isztambulban két nagy erejű robbanás történt, az egyik egy bank, a másik a brit konzulátus közelében. Az áldozatok száma: 28 halott, 450 sebesült. Meghalt a brit főkonzul is. A merényletek elkövetését az al-Kaida terrorszervezet vállalta.

2004. június 24. - Isztambul Fatih negyedében pokolgép robbant egy városi buszon. Négyen életüket vesztették, legalább tizenöten megsebesültek.

2005. július 2. - Távirányított aknát robbantottak az Elazig és Tatvan városok között közlekedő személyszállító vonat alatt Bingöl tartományban, Suveren állomás közelében. A merényletben legkevesebb öt ember életét vesztette, öten pedig megsérültek.

2005. július 16. - 4 halálos áldozatot követelt Törökország égei-tengeri partjainál, Kusadasi tengerparti fürdőhelyen egy minibusz elleni robbantásos merénylet. 1 ír, 1 brit és 2 török állampolgár halt meg.

2006. június 25. - Antalya közelében egy étteremben bomba robbant. Három külföldi turista, köztük egy magyar életét vesztette, huszonöten megsebesültek.

2006. augusztus 28. - Antalya üdülőhelyen egy pokolgép 3 ember életét oltotta ki, 20 turista megsebesült.

2006. szeptember 3. - A Cata város egyik teázójában történt detonációban két ember vesztette életét.

2006. szeptember 12. - Diyarbakir városban pokolgépes robbantásban tíz ember életét vesztette, tizennégyen megsebesültek.

2007. május 22. - Ankarában egy bevásárlóközpont ajtajánál történt robbanás miatt hat ember meghalt, ötvenen megsebesültek.

2008. július 27. - Két pokolgép lépett működésbe Isztambul egyik külvárosában, tizenhét ember életét vesztette, 115-en megsebesültek.

2009. május 4. - Egy esküvői összejövetelt támadtak meg a kurdok lakta Mardin városban. Legalább negyvenegy ember halt meg.

2010. szeptember 16. - Robbanás történt egy kisbuszban Hakkari tartományban, legalább nyolcan meghaltak. Feltehetően kurd lázadók voltak a merénylők.

2012. augusztus 20. - Autóba rejtett pokolgép robbant a zömmel kurdok lakta Délkelet-Törökország Gaziantep városában, legalább kilenc ember meghalt, hatvankilencen megsebesültek.

2013. május 11. - A délkelet törökországi Reyhanliban, a szír határ közelében pokolgépes merényleteket követtek el. A merényleteteknek 51 halottja és 140 sebesültje volt. A robbantásokat a szíriai rezsimmel is kapcsolatban lévő török szélsőbaloldali csoport, a Forradalmi Népfelszabadító Párt-Front (DHKP-C) tagjai hajtották végre.

2015. július 20. - A szíriai határhoz közeli, zömmel kurdok lakta Suruc városban az Iszlám Állam (IÁ) egy öngyilkos merénylője robbantást hajtott végre, amelyben 33-an meghaltak és mintegy 100-an megsebesültek.

2015. október 10. - Két pokolgép robbant fel Ankara központjában, ahol emberek százai gyülekeztek béketüntetésre a közalkalmazotti szakszervezetek konföderációjának felhívására. A merényletben 103-an vesztették életüket.

2016. január 12. - Isztambul egyik központi terén, a Sultanahmet téren egy szíriai származású öngyilkos merénylő robbantást követett el. A merénylet következtében 11 német állampolgár meghalt, 16-an megsebesültek.

2016. január 13., - Pokolgépes merényletet követett el a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) lázadószervezet Délkelet-Törökország Cinar városában egy rendőrségi épületegyüttes ellen, a merénylők öt ember halálát okozták, 39-en megsebesültek.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport