Öngyilkos merénylő robbantott Isztambul forgalmas sétálóutcájában

000 8W7LI
2016.03.19. 10:37 Módosítva: 2016.03.20. 00:13
Négyen meghaltak és sokan megsebesültek, amikor egy öngyilkos merénylő felrobbantotta magát a törökországi Isztambul egyik forgalmas sétálóutcájában. A nyomozás első eredményei azt mutatják, hogy az Iszlám Állam vagy az illegális Kurdisztáni Munkáspárt terrorszervezet követte el a merényletet.

Robbanás történt szombaton Isztambul egyik legforgalmasabb sétálóutcájában, az Isztiklalon, a város európai részében - írta a BBC. Egy öngyilkos merénylő robbantott.

Isztambul kormányzójának közlése szerint négy halottat és több tucat sebesültet követelt a szombati öngyilkos merénylet. A CNN Türk hírtelevízió szerint a merénylő is meghalt.

Korábbi jelentésekben a török hatóságok három izraeliről és egy iráni áldozatról adtak hírt, a Fehér Ház szerint viszont két amerikai állampolgár is van a halottak között. A CNN később kiderítette, hogy két áldozat izraeli-amerikai kettős állampolgár.

Az izraeli külügyminisztérium bejelentette, hogy a sérültek között legalább 11 izraeli állampolgár van, s közülük kettőnek súlyos az állapota. Az AFP két ír, egy izlandi, egy iráni, egy német és egy dubai állampolgár megsebesüléséről is értesült.

A kormányzó, Vasip Sahin azt mondta, a sebesültek közül háromnak súlyos az állapota. A politikus ugyanakkor igyekezett megnyugtatni a lakosságot: szerinte hamisak azok a terjengő hírek, hogy újabb merényletekre kell számítani a város más részein.

Mehmet Müezzinoglu egészségügyi miniszter arról tájékoztatott, hogy a sebesültek közül heten súlyos állapotban vannak, és a 36 sebesült harmada külföldi.

Cd5l4sNUsAAiEPN
Fotó: Twitter / @eminile

Egy magas rangú tisztségviselő szerint a nyomozás első eredményei azt mutatják, hogy

az Iszlám Állam vagy az illegális Kurdisztáni Munkáspárt terrorszervezet követte el az isztambuli merényletet.

Az illetékes azt mondta, hogy a támadót rendőrök akadályozták meg abban, hogy az eredeti célpontjánál robbantsa fel magát, és végül "félelmében" idő előtt léptette működésbe a testére rejtett pokolgépet.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter azt mondta, hogy országa minden erejével folytatja a terrorizmus elleni harcot. Cavusoglu az iráni vendégével, Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszterrel folytatott tárgyalásai után nyilatkozott. Ahmet Davutoglu miniszterelnök rendkívüli biztonsági tanácskozást hívott össze.

A német külügyminisztérium a merénylet után néhány órával arra szólította fel az Isztambulba látogató turistákat, hogy maradjanak szállodájukban.

Vasárnap este Ankara Kizilay negyedében történt robbanásban 37-en meghaltak és 125-en sebesültek meg. A szakadár Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű terrorszervezethez köthető Kurdisztáni Szabadság Sólymai (TAK) nevű csoport vállalta magára a robbantást. A TAK üzenetében azt írta, hogy a támadás eredetileg a rendfenntartó szervek, nem pedig a lakosság ellen irányult.