Domonkos, Dominika
18 °C
29 °C

Egyszerű utasnak vallja magát az elsüllyedt migránshajó kapitánya

2016.03.23. 18:09
A hajókapitány, aki a mintegy 800 halottat követelő katasztrófát okozhatta, azt állítja, ő csupán utas volt.

Utasként tartózkodott a fedélzeten - ezzel a meglepő érvvel védekezett előzetes meghallgatásán Mohammed Ali Malek, annak a 2015 áprilisában a Földközi-tengeren elsüllyedt, migránsokat szállító hajónak a feltételezett kapitánya, amelynek katasztrófája mintegy nyolcszáz halálos áldozatot szedett.

Ez volt a Földközi-tengeren valaha történt legsúlyosabb ilyen katasztrófa.

2015. április 19-re virradó éjszaka egy túlzsúfolt halászhajó süllyedt el Líbia partjainál. Az olasz ügyészség szerint a balesetet az okozta, hogy a vízi jármű "határtalanul tele volt zsúfolva", és a hajót irányító emberkereskedő rosszul manőverezett. Háromszor is nekiütközött a bevándorlók segítségére siető portugál teherhajónak. A túlélők szerint mintegy 850-en utaztak a háromfedélzetű halászhajón. A mentőalakulatok csak 24 holttestet találtak meg. A katasztrófát mindössze 28-an élték túl.

A tunéziai Mohammed Ali Maleket és a szíriai Mahmúd Bikhitet a túlélők egyértelműen a hajó kapitányaként és első tisztjeként jelölték meg.

A nem szándékos emberöléssel, a hajó elsüllyesztésével és az illegális bevándorlás segítésével vádolt Malek azt mondta, ő csak "migránsként tartózkodott a fedélzeten".

A csempészek "legtöbbször a migránsokat jelölik ki a vízi járművek kormányzására. Műholdas telefont, iránytűt kapnak, és halálbüntetés terhe mellett megtiltják nekik, hogy visszaforduljanak" - mondta Malek.

A szicíliai Cataniában zárt ajtók mögött lezajlott meghallgatáson az egyik olasz bíró elutasította a védelem azon kérését, amely a migránsok kimentésére a szerencsétlenség helyszínére küldött, King Jacob portugál hajó feketedobozának átvizsgálására vonatkozott.

A gyorsított eljárásban tárgyalt ügy következő meghallgatását az ügyészség kérésére május 17-re halasztották.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport