Castro: Nem kell a birodalomtól semmi

2016.03.28. 19:51

Kuba-szerte megy a nagy fejvakarás, hogy most akkor jó vagy rossz, hogy Barack Obama személyében 88 éve először amerikai elnök járt az országban. Van azonban valaki, akinek egészen határozott véleménye van a dologról. Igen, Fidel Castro az a valaki.

Az ország kommunista pártjának lapja, a Granma közölt le egész oldalas vezércikket a forradalmár és ex-elnök tollából „Obama testvér” címmel. Castro egyértelműen rosszallja Obama látogatását, illetve visszautasítja azokat a véleményeket, melyek szerint enyhülni látszik a két ország közti kapcsolat.

„Nem kell nekünk a birodalomtól semmi” – írta Castro, aki hivatalosan 2008-ban adta át a szigetország irányítását öccsének, Raulnak – de természetesen azóta is nagy befolyással bír, és számít a véleménye.

Obama kétnapos hivatalos látogatáson vett részt, tárgyalt Raul Castróval, közös sajtótájékoztatót is tartottak, sőt, együtt ettek és egy USA-Kuba baseballmeccset is megnéztek. Az amerikai elnök nem találkozott Fidel Castróval.

Fidel Castro a cikkben azt is megírta, hogy majdnem szívrohamot kapott, miközben Obama Kubában elmondott beszédét hallgatta. Obama arról beszélt a helyi M1-ben, vagyis az állami tévében is közvetített beszédben, hogy ideje végre a reményekkel teli, közös jövőbe tekinteni, és maguk mögött hagyni a múltat.