CIA: Budapesten is lehet merénylet

2016.04.04. 14:49 Módosítva: 2016.04.04. 15:34

Varsót, Berlint és Budapestet is említette lehetséges terrortámadások helyszíneként az a figyelmeztetés, melyet az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) továbbított a lengyel belbiztonsági szolgálatnak - közölte a Rzeczpospolita című lengyel napilapra hivatkozva az MTI.

A magyar kormány a lengyel sajtóból értesült a figyelmeztetésről

A lap korábbi nemhivatalos sajtóértesüléseket erősített meg, melyek szerint a CIA március közepén arra figyelmeztette a lengyel Belbiztonsági Hivatalt, hogy

egyebek között Berlinben, Budapesten és Varsóban fennáll a szervezett tömegrendezvények idején végrehajtandó párhuzamos támadások veszélye.

Bakondi György, a kormányfő belbiztonsági főtanácsadója az MTI kérdésére azt mondta, hogy a magyar kormány a lengyelországi sajtóhírekből értesült a fenyegetésről, tájékoztatást kérnek az amerikai féltől a CIA figyelmeztetéséről.

Mint mondta, minden fenyegetésre irányuló információt komolyan vesznek, soha nem gondolják, hogy nem történhetnek további terrorakciók. Ugyanakkor hozzátette, ennyi információ alapján még nem indokolt a készültségi fokozat megemelése. Továbbra is a 3-as, közepes fokozatú terrorkészültség, valamint a tömeges bevándorlással összefüggésben országos válsághelyzet van érvényben.

A krakkói katolikus ifjúsági világtalálkozó is célpont lehet

A Rzeczpospolita cikke szerint a terrortámadások veszélyének kitett rendezvények lengyelországi listáján a CIA a július végén Krakkóban rendezendő katolikus ifjúsági világtalálkozót is feltüntette. Az amerikai hírszerzés ezért rendkívüli biztonsági intézkedések bevezetését tanácsolta a világtalálkozó idejére.

A Rzeczpospolita újságírói a lengyel kormány biztonsági központjának egyik jelentését is ismertetik, mely a krakkói világtalálkozóra, valamint a szintén júliusban esedékes varsói NATO-csúcstalálkozóra vonatkozóan 9 potenciális veszélyt sorol fel.

A dokumentum ezek közül a lőfegyver, illetve robbanóanyag jogtalan használatának lehetőségét, a NATO-csúcs esetében pedig a légikatasztrófa lehetőségét említi a legnagyobb kockázatokként, mindkettőt az 5 fokú skálán 3,8 fokkal - a lehetséges és a valószínű kategória között - helyezte el.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport