Lemondott a portugál kulturális miniszter, miután újságírókat fenyegetett

2016.04.08. 16:40

Távozik hivatalából Joao Soares portugál kulturális miniszter, miután országszerte óriási felháborodást keltett azzal, hogy Facebook-oldalán pofonnal fenyegetett két újságírót, akik a politikáját bírálták – írja az MTI. A 66 éves Soares azzal indokolta lemondását, hogy nem akart gondot okozni az Antonio Costa miniszterelnök vezette balközép kormánynak.

A tárcavezető Facebook-oldalán úgy válaszolt a Público című lap két újságírójának, akik a kormány kulturális politikáját bírálták, hogy megkeresi őket és kioszt nekik

egypár megérdemelt pofont.

Soares a bejegyzése keltette felháborodásra először azt válaszolta, hogy "sértő, személyeskedő támadásra" reagált, később azonban visszakozott: bocsánatot kért, és azt mondta, nem állt szándékában bárkit is megsérteni.

Costa miniszterelnök csütörtök este nyilvánosan rendreutasította Soarest. Erre válaszolva a kulturális miniszter úgy nyilatkozott, hivatalát feladja, de továbbra is fenntartja a szabad véleménynyilvánításhoz való jogát. A kormányfő azt mondta, emlékeztette a kabinet tagjait arra, hogy "visszafogottan kell kifejezniük érzelmeiket", és nem akar olyan tisztségviselőket, akik ilyen nyers modorban kommunikálnak.

Soares, aki Mario Soares egykori államfő és szocialista miniszterelnök fia, tavaly novemberben lépett hivatalba az új szocialista kormány beiktatásakor.