Észak-Korea megint elindított egy rakétát a semmibe

2016.04.15. 06:23

Észak-Korea újabb rakétakísérletet próbált végrehajtani pénteken közepes hatótávolságú ballisztikus rakétával, de több korábbi próbálkozáshoz hasonlóan sikertelenül.

A rakétát a keleti partvidékről lőtték volna ki a Japán-tengerbe pénteken, Kim Ir Szen néhai államalapító születésnapjára időzítve. A Kedves Vezető úgy tűnik, rossz ómen, mivel 2012-ben ugyanezen a napon egy nagy hatótávolságú rakéta is irányíthatatlanul pottyant a tengerbe.

Az MTI által szemlézett dél-koreai hírügynökségi jelentésekben nincsenek részletesebb információk arra vonatkozóan, hogy a rakéta egyáltalán a levegőbe emelkedett-e, vagy már az indításnál befulladt.

A Yonhap dél-koreai hírügynökség szerint egy háromezer kilométeres hatótávolságú Musudan rakétával hajtották végre az elvetélt kísérletet. Ezt először 2010-ben mutatták be egy phenjani katonai parádén, de egyszer sem tesztelték még. A kommunista diktatúrának feltehetően mintegy ötven ilyen rakétája lehet, mellyel elvileg eléri Japán bármelyik pontját, de az Egyesült Államok okinavai és guami támaszpontját is - már ha sikerül egyet is kilőnie.

Az amerikai védelmi minisztérium közölte, hogy észlelte és nyomon követte a pénteki indítást. A Pentagon közleményében ismételten felszólította Észak-Koreát, hogy tartózkodjon olyan cselekedetektől és megnyilvánulásoktól, amelyek tovább fokozzák a feszültséget a térségben, és ehelyett tegyen konkrét lépéseket a nemzetközi kötelezettségei teljesítésére.

Észak-Korea a diplomáciai feszültségek idején gyakran felhagy a köntörfalazással, és durva és fenyegető nyelvezetet használ az Egyesült Államokkal és Észak-Koreával szemben, és gyakran hajt végre rakétakísérleteket is. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa a múlt hónapban minden eddiginél szigorúbb szankciókat rendelt el Phenjannal szemben, mert Észak-Korea január elején ismét kísérleti atomrobbantást hajtott végre, egy hónappal később pedig műholdat lőtt fel nagy hatótávolságú ballisztikus rakéta segítségével, megsértve a szervezet korábbi határozatait.