Írjon sértő limericket Erdoganról

2016.04.20. 06:17

„Mocskos nyelvezetű” verspályázatot hirdetett a brit konzervatív The Spectator folyóirat, témaként a török elnököt megadva. A Recep Tayyip Erdogan gyalázását célzó pályázattal a lap Berlin megalkuvó politikája ellen tiltakozik, miután Németország török kérésre lehetővé tette, hogy per induljon a török elnököt a közszolgálati ZDF-neo csatornán versben sértegető Jan Böhmermann ellen.

A német tévés ezzel azt akarta tesztelni, vajon Németország lefeküdve Ankarának tényleg kész-e az újságírókat bebörtönző török vezetés kérésére bírósági eljárást indítani, eleget tenni az illiberális Erdogan igényeinek, csak azért, hogy Törökország – sok egyéb kedvezményt, például az EU-tagságról szóló tárgyalások felgyorsításának ígéretét kapva – útját állja a menekültáradatnak. 

A The Spectator kommentátora a verspályázatot meghirdető vezércikkében közölte: Angela Merkel német kancellár úgy tesz, mintha liberális cselekedet lenne egy német humorista németországi perbe fogása egy külföldi despota megsértése miatt, valójában azonban "semmi sem lehetne illiberálisabb, sőt antiliberálisabb", mint a lehetőség, hogy valakit bíróság elé citáljanak, csak mert durvaságokkal illeti Erdogant – írta az MTI.

Douglas Murray szerint ebben a helyzetben szinte mindegy is, hogy a bíróság Böhmermannt bűnösnek vagy ártatlannak mondja ki; a tény, hogy egy ilyen per lehetősége egyáltalán felmerülhetett, mutatja, hogy Németország a török elnök alávetett tartományává kezd válni.

Murray szerint a verspályázat előnyben részesített műfaja a limerick, vagyis az ötsoros angol versforma, mivel bármiféle olyan sértés, amely "egyáltalán szóra érdemes", általában belefér "e gyönyörű, finom versforma" öt sorába.

Murray közölte, hogy nem talált szponzorokat a pályázók díjazására, így eredetileg pénzdíj nélkül hirdette meg a versversenyt, ám a magazin egyik olvasója felajánlott ezer fontot (390 ezer forintot) a legjobbnak ítélt limerick szerzőjének.

Az AABBA rímképletű versforma nem túl régi, a 19. század legvégén született, azóta több nagy író is megénekelte piszkálódásait limerickben, például James Joyce, Mark Twain vagy John Updike.