Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Írjon sértő limericket Erdoganról

2016.04.20. 06:17

„Mocskos nyelvezetű” verspályázatot hirdetett a brit konzervatív The Spectator folyóirat, témaként a török elnököt megadva. A Recep Tayyip Erdogan gyalázását célzó pályázattal a lap Berlin megalkuvó politikája ellen tiltakozik, miután Németország török kérésre lehetővé tette, hogy per induljon a török elnököt a közszolgálati ZDF-neo csatornán versben sértegető Jan Böhmermann ellen.

A német tévés ezzel azt akarta tesztelni, vajon Németország lefeküdve Ankarának tényleg kész-e az újságírókat bebörtönző török vezetés kérésére bírósági eljárást indítani, eleget tenni az illiberális Erdogan igényeinek, csak azért, hogy Törökország – sok egyéb kedvezményt, például az EU-tagságról szóló tárgyalások felgyorsításának ígéretét kapva – útját állja a menekültáradatnak. 

A The Spectator kommentátora a verspályázatot meghirdető vezércikkében közölte: Angela Merkel német kancellár úgy tesz, mintha liberális cselekedet lenne egy német humorista németországi perbe fogása egy külföldi despota megsértése miatt, valójában azonban "semmi sem lehetne illiberálisabb, sőt antiliberálisabb", mint a lehetőség, hogy valakit bíróság elé citáljanak, csak mert durvaságokkal illeti Erdogant – írta az MTI.

Douglas Murray szerint ebben a helyzetben szinte mindegy is, hogy a bíróság Böhmermannt bűnösnek vagy ártatlannak mondja ki; a tény, hogy egy ilyen per lehetősége egyáltalán felmerülhetett, mutatja, hogy Németország a török elnök alávetett tartományává kezd válni.

Murray szerint a verspályázat előnyben részesített műfaja a limerick, vagyis az ötsoros angol versforma, mivel bármiféle olyan sértés, amely "egyáltalán szóra érdemes", általában belefér "e gyönyörű, finom versforma" öt sorába.

Murray közölte, hogy nem talált szponzorokat a pályázók díjazására, így eredetileg pénzdíj nélkül hirdette meg a versversenyt, ám a magazin egyik olvasója felajánlott ezer fontot (390 ezer forintot) a legjobbnak ítélt limerick szerzőjének.

Az AABBA rímképletű versforma nem túl régi, a 19. század legvégén született, azóta több nagy író is megénekelte piszkálódásait limerickben, például James Joyce, Mark Twain vagy John Updike.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?