Ármin, Pálma
9 °C
28 °C

Pokolgépszállító teherautót fogtak el Törökországban

2016.04.20. 14:02

Nagy erejű pokolgéppel a rakterében tartóztattak fel egy kisteherautót szerdán a török biztonsági erők a részben kurdok lakta, kelet-törökországi Van tartományban - jelentette az MTI. A kocsin nem volt rendszám.

Szöges útzárral tartóztatták fel a rendőrök Ercis és Patnos városa között az országúton, a sofőrt őrizetbe vették. Az akciót három hónapos titkosszolgálati munka előzte meg.  Az utat lezárták, a környéken széles körű biztonsági óvintézkedéseket vezettek be, páncélautókat és tűzszerészeket rendeltek a helyszínre. A gyanús járműben huszonnégy gázpalackot és egy robbanószerkezetet találtak.

A szakadár Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) terrorszervezet korábbi délkelet-törökországi és fővárosi merényleteinél szintén autóba rejtett robbanószerkezeteket hozott működésbe.

Ankarában március 13-án a városközpontban lévő Kizilay téren, az egyik legforgalmasabb ankarai bevásárlóközpont közvetlen közelében következett be a detonáció. A robbanószerkezet az öngyilkos merényletet megelőzően 840 kilométert megtéve egy távolsági autóbusz csomagterében, poggyászként érkezett Ankarába a délkelet-törökországi Sanliurfából. A terrortámadásban 36 ember vesztette életét.

Február közepén a kormányzati negyedben katonákat szállító autóbuszok mellett robbantott a támadó, 29 ember halálát okozva. Az elkövető itt bérelt autót használt az akcióhoz.