Zsófia
16 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Tovább izmozik rakétáival Észak-Korea

2016-04-12T125017Z 1001416634 GF10000379741 RTRMADP 3 NORTHKOREA
2016.04.24. 08:11

Észak-Korea bejelentette, hogy sikeres kísérletet hajtott végre egy tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakétával, aminek révén újabb eszközre tett szert egy nagy erejű atomtámadáshoz – a kilövés hírét a dél-koreai hadsereg megerősítette.

Nem biztos azonban, hogy a kilövés sikeres volt, a rakéta mindössze 30 kilométert repült – írta az MTI. Nem ez lenne az első alkalom, hogy a zárt kommunista rezsim fenyegetőbb hírt ad magáról, mint amekkora erőt valójában képvisel: legutóbb hidrogénbomba robbantásáról számolt be, de egyelőre nem biztos, hogy az atombombával már minden bizonnyal rendelkező országnak újabb nukleáris fegyvere lenne. 

A kísérlet azonban sikerességétől függetlenül megerősíti, hogy Phenjan a nemzetközi szankciókra, az ENSZ Biztonsági Tanácsának tiltása ellenére nem adja fel nukleáris terveit.

Washington tudatta, hogy a rakétakilövés miatt korlátozásokat rendelnek el a New Yorkban tartózkodó, az ENSZ fenntartható fejlődésről szóló konferenciáján részt vevő észak-koreai külügyminiszterrel szemben. A tárcavezető és küldöttsége emiatt nem mozoghat szabadon, csak azokat a helyeket látogathatja meg, amelyeket az ENSZ-beli programjához kapcsolódóan feltétlenül szükséges felkeresnie.

Franciaország felszólította az Európai Uniót, hogy vezessen be további szankciókat Észak-Korea ellen, ha Phenjan valóban elindított egy ballisztikus rakétát.

Szakértők felhívták a figyelmet: Phenjan már egy ideje kísérletezhet azzal, hogy vízről vagy víz alól indítható rakétát fejlesszen ki. Biztonságpolitikai elemzők rámutattak, hogy rendkívül nyugtalanító, ha Észak-Korea ilyen technológia birtokába jutott, mert a víz alatti rakéták esetében a kilövés előkészületeit sokkal nehezebb idejekorán észlelni, mint a szárazföldi rakétáknál.

Észak-Korea január elején immár negyedik kísérleti atomrobbantását hajtotta végre, egy hónappal később pedig műholdat állított pályára ballisztikus rakétával. Emiatt a nemzetközi közösség minden korábbinál szigorúbb büntetőintézkedéseket rendelt el Phenjannal szemben. Ezt követően Phenjan többször lőtt ki rövid hatótávolságú rakétákat a tenger irányába.

/A borítóképen a Koreai Néphadsereg tüzérségi gyakorlata látható. Fotó: Reuters / KCNA /