A román külügy visszaszólt Putyinnak

2016.05.28. 15:13

A régió biztonsága elleni fenyegetésként értelmezhető az, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök válaszlépéseket helyezett kilátásba az amerikai rakétapajzs elemeinek Romániába telepítésére - hangsúlyozta szombati közleményében a bukaresti külügyminisztérium.

A román külügyi tárca az orosz elnök előző napi, athéni látogatásán tett kijelentéseire reagált.

Románia érintett területein az emberek egyszerűen nem tudták, hogy mit jelent célkeresztben lenni, mint ma, amikor arra kényszerültünk, hogy biztonsági intézkedéseket hozzunk a védelmünk érdekében [...] Ugyanez vonatkozik Lengyelországra is

- mondta Putyin  a dél-romániai Deveselun május 12-én felavatott amerikai rakétavédelmi ütegre utalva.

A bukaresti külügyminisztérium meglepetésének adott hangot az orosz elnöknek a "valóságtól eltekintő" álláspontja miatt. Az amerikai-román rakétavédelmi egyezmény pontosan szabályozza a deveselui támaszpont szigorúan defenzív jellegét az ENSZ előírásainak megfelelően - idézi az MTI a közleményt.

A román külügyminisztérium ismételten leszögezi, hogy ez a rendszer nem irányul az Orosz Föderáció vagy más állam ellen. 

Ennek a ténynek az ismételt eltorzítása csak a feszült légkör fenntartását szolgálja, ellentétben azzal a nyitott szellemmel, amit Románia és szövetségesei tanúsítottak a rakétavédelem terén

- fogalmaz a bukaresti külügy. A román külügy szerint "furcsa" ezt a kérdés a regionális biztonság szintjén emlegetni, amikor "közismert", mi keltette a regionális biztonsággal kapcsolatos aggályokat a térségben.