Oroszellenes félkatonai hadsereget toboroz Lengyelország

2016.06.03. 17:44 Módosítva: 2016.06.03. 17:47

35 ezer fős félkatonai sereg toborzásába kezd szeptemberben Lengyelország, írta a BBC. A paralimitáris egység létrehozásának oka, hogy Lengyelország tart attól a fajta orosz beavatkozástól, amely az ukrajnai konfliktushoz is vezetett, és végül a Krím elcsatolását eredményezte.

Az egység tagjai katonai 30 napos kiképzést kapnak majd, mondta a lengyel védelmi miniszter. Antoni Macierewicz szerint " a szomszédos Oroszország lépései miatt van szükség az egység felállítására, mert nem csinálnak titkot agresszív szándékaikból. 2008 óta Oroszország célja, hogy destabilizálja az európai békét."

Ezzel párhuzamosan a NATO is nagy erőket mozdít meg a térségben. A közeljövőben egy ezredet Lengyelországba, három továbbit pedig a Balti államokba vezényel majd a katonai szervezet. A végleges tervekről a július 8-9-i varsói NATO-csúcson.

Félnek, hogy Ukrajna sorsára jutnak

A környék államainak aggodalmát Oroszország egyre aktívabb katonai jelenléte fokozza. Oroszország a hibrid háború módszerével stabilizálta Ukrajnát:ahogy arról a helyszínről is írtunk, orosz erők szivárogtak be a Krímbe, és Kelet-Ukrajnába, hogy ott dezinformációs kampány után utcára vigyék a tömegeket. Végül pedig oroszbarát fordulatot hajtsanak végre a területen. 

Ezzel párhuzamosan Oroszország erős információs háborút is indított, és fokozta katonai erejének mozgását is a térségben. A Lengyelország és a Balti államok közti enklávéba, Kalinyingrádba pedig rakétákat telepített.

A lengyel félkatonai egységek már a jövő év elejétől megkezdik szolgálatukat Kelet-Lengyelországban, 2019-től pedig az ország többi részén is. A már létező alakulatok pedig részt vesznek a NATO közeljövőben szervezett védelmi hadgyakorlatán, az Anakonda 2016-on.

Az oroszok szerint veszélyes játék

Az orosz külügyminisztérium képviselője szerint a NATO-erők megjelenése "nagyon veszélyes lépésnek számít ennyire közel a határainkhoz.". Oroszország be is jelentette, hogy három katonai egységet küld a régióba. Katonai források szerint a motorizált egységek egyenként 10 ezer főt mozgatnának.