Rafael
17 °C
30 °C
Index - In English In English Eng

Izrael házrombolásokkal reagál a merényletekre

2016.06.11. 13:43

Az izraeli hadsereg szombatra virradóra lerombolta egy fiatal palesztin merénylő családjának a házát a Hebrontól délre fekvő, ciszjordániai Jatta faluban. Szemtanúk szerint a kétemeletes épületet buldózerek döntötték romba a hét családtag jelenlétében. A hadsereg szóvivője szerint ellenállást nem tanúsítottak.

A feszültség azután éleződött ki megint az izraeli hatóságok és a palesztinok között, hogy két palesztin lövöldöző szerda éjjel Tel-Aviv központjában megölt négy izraeli civilt és további tizennyolc embert megsebesített. A merényletre Benjámin Netanjahu miniszterelnök határozott választ ígért és a házrombolások felújításával fenyegetőzött.

Jattában - ahonnan a szerdai merényletet két elkövetője is érkezett - egy 15 éves palesztin fiatal családjának a házát rombolták le. A fiú januárban a ciszjordániai Otniel településen agyonlőtt egy 38 éves izraeli ápolónőt, hat gyermekének a jelenlétében. Az eset mélyen megrázta az izraeli közvéleményt, Netanjahu pedig ezután jelentette be, hogy lerombolják a terroristák házait. A házrombolások ugyanakkor sokan hevesen bírálják, mert úgy gondolják, hogy

ezzel kollektív bűnösséget mond ki az izraeli állam, ami megengedhetetlen.

A házrombolások mellett az izraeli kormány máshogy is bünteti a palesztinokat a szerda merényletek után:  

  • a hatóságok felfüggesztették a belépési engedélyét annak a 83 ezer ciszjordániai palesztinnak, akik az Izraelben élő családtagjaikat akarták meglátogatni a ramadán idejére, és akiknek előzőleg már megadták ezt az engedélyt.
  • visszavonták az engedélyt 500 gázai palesztintól, hogy az ünnep alatt meglátogathassák a jeruzsálemi al-Aksza mecsetet,
  • és bevonták kétszáz gázainak a ciszjordániai családlátogatásra, és ötszáz ciszjordániainak a gázai rokonok felkeresésére átadott belépő-igazolványát is.

A biztonsági erők emellett felfüggesztették a két elkövető összes családtagjának, 204 embernek az izraeli munkavállalási engedélyét is. Az izraeli katonai rádió utalt arra, hogy várhatóan lerombolják a két merénylő családjának a házait is.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!