Több száz tüntetőt öltek meg a rendőrök Etiópiában

2016.06.16. 11:36 Módosítva: 2016.06.16. 11:45

Több mint 400 halálos áldozata volt az etióp főváros terjeszkedése elleni tüntetéseknek Addisz-Abebában, idézi az MTI a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet csütörtökön kiadott jelentését.

Tavaly novemberben egy diákkezdeményezés hatására tüntetési hullám tört ki Etiópiában a főváros terjeszkedése miatt. A hallgatók azért tüntettek, mert az szerintük az ország legnagyobb etnikumát képező oromo népcsoport ősi földjeinek beépítésével járna. A kormány januárban elvetette a tervet, de ennek hatására akkor még nem csitultak a tiltakozások. A HRW szerint a hatóságok kegyetlenül leverték az általában békés tüntetéseket. A New York-i székhelyű szervezet dokumentumokkal tudja bizonyítani, hogy a kelet-afrikai országban a biztonsági erők többször éles lőszert vetettek be a tiltakozók ellen. A jogvédők azt állítják, hogy több mint 300 halálos áldozatot azonosítani tudtak, többségük diák volt.

Az etióp kormány vitatja a HRW adatait. Addisz-Abeba szerint 173-an vesztették életüket, köztük 28 rendőr és más állami tisztségviselő.

A HRW 61 oldalas jelentés szerint több tízezer embert vettek őrizetbe, közülük többeket megkínoztak vagy megerőszakoltak. Az etióp kormány által nemrég felállított és a parlament által jóváhagyott emberi jogi bizottság mindössze annyit állapított meg, hogy "történtek olyan esetek, amelyekben túlzott erőt alkalmaztak". A kormány szerint "összességében a biztonsági erők nagyon szakszerűen és felelősségteljesen jártak el, de természetesen mindig vannak olyanok, akik túlkapást követnek el".

Az etióp kormány azzal vádolta meg a HRW-t, hogy túloz, és hogy általában elfogult Etiópiával szemben. Hajlemariam Deszalegn miniszterelnök márciusban a parlamentben bocsánatot kért azért, hogy "nem figyelt oda a nép panaszára", de visszautasította a felelősséget azért, hogy "egyes tüntetők erőszakcselekményei miatt halálesetek és rombolás történt".