Vilmos
19 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mikor zárják magukra az ajtót a britek? Itt a kilépés menetrendje

GettyImages-534163756
2016.06.24. 19:18

1. A népszavazás eldőlt

A Nagy-Britanniában tartott népszavazáson részt vevők 52 százaléka arra szavazott, hogy az ország lépjen ki az Európai Unióból. A népszavazás eredménye ugyan jogilag nem kötelező érvényű, de a demokrácia szabályai szerint a kormánynak tiszteletben kell tartania a referendum eredményét.

2. Be kell jelenteni 

Az Egyesült Királyságnak valamilyen formában jeleznie kell az Európai Tanácsnak, hogy ki akar lépni az Európai Unióból. Erre az EU alapszerződésébe 2009-ben bekerült 50. cikkely ad lehetőséget. A most lemondott David Cameron brit miniszterelnök már bejelentette, hogy nem ő akarja levezényelni ezt a folyamatot. 

A Politico szerint ezt senki sem várja Camerontól, de azt igen, hogy minél hamarabb jelentse be az EU felé a kilépési szándékot. Ha ugyanis ez nagyon elhúzódna, akkor könnyen olyan spekulációk kelnének lábra, hogy mindenféle titkos háttéralkuk és egyeztetések folynak a háttérben. Várható, hogy Cameron a jövő hét keddi brüsszeli csúcstalálkozón jelenti be a britek kilépési szándékát.

3. Új kormányfő kell

Cameron lemondása után szükség van egy új kormányfőre, aki megkezdi a kilépési tárgyalásokat Brüsszellel. Az új miniszterelnököt a brit konzervatív párt októberi kongresszusán jelölhetik, és a parlamentnek meg kell szavaznia.

4. A tárgyalófelek kiválasztása 

A kilépési tárgyalásokat az  uniós országok vezetőiből álló Európai Tanács folytatja a brit kormánnyal. David Cameron azt mondta: a tárgyalásokon a skót, a walesi és az észak-ír kormányok részvételére is, hogy mindenki képviselhesse érdekeit. Ez rögtön érdekes helyzetet teremthet. A kilépéssel egyet nem értő skótok ugyanis már bejelentették, hogy ismét napirendre veszik az Egyesült Királyságból való kiválásukat, hasonlót pedzegetnek a walesiek, az észak-írek pedig azt fontolgatják, hogy az EU-tag Írországhoz csatlakoznak. 

5. A kilépési tárgyalások időtartama

Az uniós alapszerződés (.pdf) 50. cikke szerint a kilépés a bejelentéstől számított két év elteltével történik meg. Innentől az Egyesült Királyságra többé nem alkalmazhatók az uniós alapszerződés szabályai, kivéve ha az Európai Tanács az érintett tagállammal egyetértésben ennek a határidőnek a meghosszabbításáról egyhangúlag határoz. Most sokan kétségbe vonják, hogy két év alatt sikerül-e letárgyalni a britek kilépését, annyi ugyanis a teendő.

6. Amit végig kell rágni

Nagyon sok mindent kell végigtárgyalni a kilépéshez, hiszen Nagy-Britannia gazdasága, munkaerőpiaca ezer szálon kötődik az EU-hoz. Az EU-ba áramlik a brit kivitel 50 százaléka, az import 50 százaléka pedig az uniós országokból érkezik.  Több ezer uniós és brit jogszabályt kell átnézni. Tisztázni kell a kereskedelmi szerződéseket, a vámtételeket, Nagy-Britannia hozzáférési lehetőségeit az uniós belső piachoz, a közlekedésre, utazásra vagy a klímapolitikára vonatkozó szabályokat. Újra kell szabályozni a munkavállalás, a tanulás, az egészségügyi ellátás feltételeit. Át kell nézni az Egyesült Királyságban élő és dolgozó kétmillió külföldire vonatkozó szabályokat, és a más uniós országokban élő és dolgozó egymillió brit állampolgárra vonatkozó feltételeket. Az EU-ban egységesek a pénzügyi szolgáltatások is, így szabályozni kell, milyen feltételekkel működhetnek a brit bankok az EU-ban. Számolni kell azzal is, hogy Nagy-Britannia a kilépés után nem fog befizetni az uniós költségvetésbe. A kieső pénzt vagy a többi nettó befizetőnek, elsősorban Németországnak kell pótolnia, vagy ennyivel csökken az EU költségvetése.

7. A megállapodás

Ha 2018 második feléig sikerül egyezségre jutni Brüsszelnek és a briteknek, még a kilépési megállapodás szentesítése sem lesz egyszerű. A megállapodást az Európai Tanács minősített többséggel fogadhatja el  az Európai Parlament egyetértése után. Bár a kilépési tárgyalások bonyolultak és hosszadalmasak lesznek, az európai gazdaság számára valószínűleg az lenne a legjobb, ha két éven belül sikerülne lezárni őket. A bizonytalanság ugyanis senkinek nem lenne jó.  

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!