Olivér
5 °C
8 °C

14 évet kapott a kölni polgármester támadója

2016.07.01. 17:12

Tizennégy év börtönre ítélte a düsseldorfi tartományi főbíróság pénteken azt a férfit, aki tavaly októberben nyakon szúrta Henriette Reker kölni főpolgármestert, írja az MTI.

A 45 éves Frank S. 2015. október 17-én vadászkéssel támadt Henriette Rekerre, aki a legesélyesebb jelöltként a választás előtti napon látogatta meg kitelepült kampánycsapatát a város piacán.

A merénylet másnapján a mesterséges kómában tartott Reker megkapta a leadott szavazatok többségét, amivel  Köln első női főpolgármestere lett – bár ő erről csak négy nappal később értesült, amikor felébredt a kómából.

Barbara Havliza bírónő az ítélet kihirdetéskor hangsúlyozta: a merénylő a német kormány menekültügyi politikája ellen akart tiltakozni, a félelem légkörét megteremtve szerette volna befolyásolni a politikát. Frank S. a Kölnhöz közeli Bonn város egyik ismert szélsőjobboldali figurája, aki az eljárás során beismerte tettét, de jelezte, hogy nem akarta megölni az 59 éves Rekert, csupán üzenni akart a tettével

"az ország szervezett rombadöntése" miatt.

Az egyik rendőr szerint az elkövető eredetileg Angela Merkelt akarta megtámadni, ám ő túl nehéz célpontnak bizonyult, nem tudott volna a kancellár közelébe férkőzni. Egy szakértő ugyan személyiségzavart állapított meg a férfinál, mégis büntethetőnek bizonyult. Az ügyészség életfogytiglant követelt, a védelem pedig legfeljebb 15 év börtönt.

Reker április végén a bíróságon beszélt arról a tavaly októberi merényletről. Elmondta, hogy a támadója elsőre barátságosnak tűnt, ahogy felé közeledett, majd ahogy megpillantotta a kezében a vadászkést, már szúrt is vele. Frank S. akkora erővel döfött, hogy a késsel elvágta a későbbi polgármester légcsövét és az egyik nyaki csigolyáját is megsértette vele. Orvosai szerint óriási szerencse, hogy nem halt bele a sérüléseibe.

Köln első női polgármestere arról is beszélt, hogy a merénylet óta sem fél nagy tömegek elé állni, de azóta is visszatérő rémálmai vannak arról, hogy kivégzik. "De mindig véget érnek, mielőtt bármi történne velem. Csak addig álmodok, amíg a fejemre húzzák a csuklyát" – mondta.

Amikor áprilisban a tárgyalóteremben felmerült, hogy a támadója esetleg néhány szóban elnézést kérhetne tőle, a polgármester elcsukló hangon csak annyit mondott: "Nem hiszem, hogy ennek most lenne a legmegfelelőbb ideje".

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?