Júlia, Rita
12 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Tengeralattjárót fogott egy francia halászhajó

2016.07.12. 17:51

Fennakadt a portugál haditengerészet egyik tengeralattjárója egy fenékvonóhálós francia halászhajó hálójában a brit partok közelében; a balesetben senki sem sérült meg - közölte kedden Brestben az atlanti-óceáni francia prefektúra az MTI szerint.

A Saint-Brieuc kikötőben bejegyzett Daytona halászhajó éppen munkáját végezte, amikor a britekkel együtt gyakorlatozó Tridente tengeralattjáró a hálójába került. A tengeralattjáró azonnal a felszínre emelkedett, és kapcsolatba lépett a halászokkal. A bresti közlemény szerint sem sebesült, sem látható anyagi kár nincs.

Az incidens Nagy-Britannia legtávolabbi délnyugati pontjától, a Lizard-foktól mintegy 55 kilométerre történt, ahol a britek feladata a tengeri mentés. A hálót brit segítséggel távolították el. A halászok visszaindultak a francia partokhoz.

Az eset felelevenítette a Bugaled Breizh francia halászhajó hajótörésének az emlékét, amely 2004-ben tűnt el a Lizard-foknál. Akkor öt tengerész életét vesztette. Az áldozatok hozzátartozói meg vannak győződve arról, hogy a hajót egy tengeralattjáró rántotta a mélybe. A térségben éppen nemzetközi haditengerészeti gyakorlat folyt. A francia bíróság bizonyíték hiányában beszüntette az ügyben az eljárást, de a brit igazságszolgáltatás még nem mondta ki az ügyben az ítéletet.