Cecília
7 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Érdemes most Törökországba utazni nyaralni?

2016.07.22. 17:23
A magyar külügyminisztérium konzuli szolgálata úgy tudja, a Törökországban elrendelt szükségállapot az emberek hétköznapjait nem érinti, de óvatosságra intik a kint lévő magyarokat. Az utazási irodák szövetségének illetékese szerint a tengerpartokon nyaraló magyar turisták semmit nem éreznek a helyzetből, tömeges útlemondások sincsenek.

Hivatalosan is életbe lépett Törökországban a három hónapig tartó szükségállapot, amelyet Recep Tayyip Erdogan elnök rendelt el a puccskísérlet következményeként. A szükségállapot legfontosabb hozadéka, hogy lehetővé teszi az elnöknek és a kormánynak, hogy a parlamentet kihagyva hozzanak új törvényeket, és korlátozzanak vagy felfüggesszenek alapjogokat, ha szükségesnek látják.

A török T24 híroldal összegyűjtötte elemzésében, a gyakorlatban mi mindenre lehet számítani:

  • Kijárási tilalmak: korlátozhatják és akár meg is tilthatják az utcára lépést.
  • Korlátozhatják a gyülekezési jogot, megszabhatják, mikor és legfeljebb hányan gyűlhetnek össze.
  • Átkutathatnak embereket, járműveket és lakásokat külön engedély, házkutatási parancs nélkül, és lefoglalhatnak bármit.
  • Az utcára lépő embereknek rögtön tudniuk kell azonosítani magukat.
  • Betilthatják filmek, színdarabok bemutatását.
  • Korlátozhatják, engedélyhez köthetik a nyomtatványok (például újságok, plakátok, röplapok) kiadását és terjesztését. Ugyanígy engedélyhez köthetik a tévé- és rádióadások sugárzását. Lényegében mindenféle hanganyag, írott anyag, plakát ellenőrizhető, betiltható.
  • A megosztónak minősített személyeknek, akikről azt mondják, hogy veszélyeztethetik a köznyugalmat, megtilthatják, hogy belépjenek bizonyos területekre, vagy elhagyják azokat.
  • Minden nyilvános tüntetést külön engedélytől tehetnek függővé.
  • Társaságok, egyesületek működése egyenként (külön-külön) is szabályozható.
  • Fegyver, töltény szállítása tilos, ahogy mindenféle bomba, robbanóanyag, sugárzó anyag, sérülést okozására képes szer készítése, mérgek, gázok tartása, készítése is tiltott.

Újra lehet Isztambulon keresztül Amerikába utazni

Magyarországról sokan szoktak Isztambulon keresztül az Egyesült Államokba utazni, így magyar utazókat is érinthetett, amikor az amerikai légügyi hatóság (FAA) puccskísérlet után minden személy- és teherszállító gépet törölt. Pár napig egyáltalán nem volt légi forgalom a két ország között, de a korlátozást hétfőn végül feloldották. 

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) konzuli szolgálata csütörtökön frissítette Törökországra vonatkozó figyelmeztetéseit. Ebben tájékoztatják az érdeklődőket a szükségállapot elrendeléséről, és azt írják: "a hivatalos közlemények szerint a rendkívüli állapot lehetséges intézkedései az állami szervek működésének javítását, az állami döntéshozatali eljárás gyorsítását szolgálják, és

a szükségállapot az emberek hétköznapjait nem érinti.

A Törökországba utazó vagy már ott lévő magyaroknak azt tanácsolja a konzuli szolgálat, hogy legyenek elővigyázatosak, ne menjenek tüntetésekre, tömegdemonstrációkra, kerüljék el az ilyen helyszíneket. Figyelmeztetnek: mivel a török kormány a puccskísérlet éjszakája óta az utcára hívja a tömegeket, ezért különösen a nagyobb városokban a politikai demonstrációk, szimpátia-tüntetések mindennaposak lehetnek. Azt is kérik, hogy a magyarok regisztrálják magukat a konzuli szolgálat honlapján.

Törökország jelenleg a „II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek” biztonsági kategóriába tartozik, kivéve a szíriai határ menti tartományokat (Hatay, Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin, Sirnak), melyeket az „I. Utazásra nem javasolt térségek” közé soroltak. (Mivel a törökországi turistacélpontokat nem minősítették át az utazásra nem ajánlott, veszélyes övezetté, aki utazás előtt meggondolná magát, nem követelheti vissza a már befizetett pénzét.)

A magyarok a tengerparton nem érzik

"A törökországi események jelenlegi és legfrissebb információink alapján az ismert török tengerparti üdülőhelyek forgalmát és működését nem érintik” – írta kérdésünkre a minisztérium sajtóosztálya.

Kint nyaral épp Törökországban? Teljes a béke, vagy tüntetőkkel találkozott, esetleg bezárták a mozit? Írja meg tapasztalatait, vagy küldjön képet, videót a tema@mail.index.hu emailcímre!

A turisták szempontjából nem változott semmi Törökországban, a szükségállapot nem érinti őket, mondta csütörtökön az Indexnek Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) alelnöke, a kommunikációs bizottság vezetője, az OTP Travel igazgatója.Az utazási irodák kint tartózkodó munkatársaitól úgy tudja: a tengerparton nem érződik semmi, az utasok ugyanúgy elmennek a tervezett kirándulásokra, mintha mi sem történt volna, nincs szó arról, hogy bent kellene maradni a hotelekben.

Magyarországról jelenleg hetente 7 chartergép jár Törökországba, ami azt jelenti, hogy a szervezett turizmus keretei között nagyjából hetente 1200 magyar megy ki ezekkel a gépekkel. A MUISZ alenöke szerint előfordulnak útlemondások, a péntek éjjeli puccskísérlet után hétfő reggelig körülbelül 20 lemondásról volt információja, ugyanakkor folyamatosan érkeznek új foglalások is.

Több millió turista maradhat távol

A CNN a puccskísérlet után, de még a szükségállapot elrendelése előtt, hétfőn arról írt, hogy veszélyben van a törökországi turizmus. Törökország a hatodik leglátogatottabb ország a világon (rögtön Olaszország után), tavaly 40 millió turista fordult meg itt, de most – a júniusi, isztambuli terrortámadás és a puccskísérlet után – a CNN szerint milliók bizonytalanodtak el, hogy utazzanak-e ide.

A Bloomberg cikke szerint az Euromonitor International úgy becsüli: 5,2 százalékkal, 32,9 millióra fog csökkeni idén a Törörországba érkező turisták száma.

Nadejda Popova, az Euromonitor International utazási szakértője azt mondta: a közelmúlt politikai fejleményeinek katasztrofális hatása lehet a turizmusra. Az év eleje óta minden héttel egyre kevesebben foglaltak utazást Isztambulba, a reptéri merénylet után különösen nagy esést (a korábbi 69 százalékra zuhant) mértek, idézi a CNN a ForwardKeys cég adatait.

Az Utazási és Turisztikai Világtanács vezetője, David Scowsill szerint sok európai utazó – főleg német és brit – döntött úgy, hogy inkább máshol nyaral. Csak ebből a két országból nagyjából évi 8 millió turista utazik Törökországba.