Friderika
3 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Újabb rakétákat lőtt ki Kim Dzsongun

2016.08.03. 06:36

Hiába tiltotta el Észak-Koreát az ENSZ Biztonsági Tanácsa több határozatban a ballisztikusrakéta-kísérletektől, a zárt kommunista rezsimben élő ország újabb kísérletet hajtott végre szerdán.

Hogy az ENSZ BT korábban mennyi mindent megpróbált már Kim Dzsongun országának visszatartására, arról itt olvashat bővebben. 

Dél-Korea hadseregének vezérkarára hivatkozva az MTI úgy tudja, hogy a rakétát az ország délnyugati részéből, Hvanghe tartományból lőtték a Japán-tengerbe.

A Rodong típusú közép hatótávolságú rakéta ezer kilométernyi repülés után a tengerbe zuhant, Japán kizárólagos gazdasági övezetében, 250 kilométerre nyugatra Oga-félszigettől.

Két héte Phenjan három Scud típusú ballisztikus rakétát indított, amelyek 500-600 kilométer megtétele után csapódtak a tengerbe, nem messze Észak-Korea keleti partvidékétől. K

Április óta Észak-Korea több alkalommal tesztelt ballisztikus rakétát, ezek a Japán-tengerbe csapódtak be. Phenjan nemrégiben közelebbről meg nem határozott megtorló intézkedésekkel fenyegetőzött arra az esetre, ha Dél-Koreába amerikai THAAD típusú rakétaelhárító rendszert telepítenek az év végén.

Tokió tanácskozik

 Japán tiltakozott szerdán az észak-koreai rakétakísérlet miatt, Washington közölte, kész megvédeni szövetségeseit. Tokióban összehívták a nemzetbiztonsági tanácsot.

Nakatani Gen japán védelmi miniszter kijelentette, hogy a rakétakísérlet "komoly fenyegetés" országa biztonságára. A rakéta becsapódása ugyanakkor az első értesülések szerint nem okozott kárt.

Japán diplomáciai csatornákon keresztül a kínai fővárosban, Pekingben jegyzéket intézett Észak-Koreához, amelyben határozottan tiltakozott a történtek miatt.

Nakatani Gen elrendelte, hogy a japán védelmi erők maradjanak riadókészültségben és gyűjtsenek további adatokat.

Az Egyesült Államok kész megvédeni szövetségeseit - jelentették be Washingtonban. Anna Richey-Allen külügyi szóvivő kijelentette: "Szövetségeseinkkel és partnereinkkel világszerte készen állunk arra, hogy együttműködve választ adjunk a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság provokációjára, megvédjük magunkat és szövetségeseinket minden támadástól és provokációtól".

Szakértők szerint az atombombával már rendelkező Észak-Korea olyan nukleáris robbanófej kidolgozásán munkálkodik, amely elég kicsi ahhoz, hogy nagy hatótávolságú rakétára szereljék, amellyel elérhető lenne az Egyesült Államok szárazföldi területe.

Dél-koreai védelmi tisztségviselők úgy vélik, hogy északi szomszédjuk egyelőre nem rendelkezik ilyen robbanófejjel.