Erzsébet
1 °C
4 °C

37 fokos kánikulában lőtték ki az aleppói vízellátást, az ENSZ katasztrófajelzést adott ki

2016.08.09. 13:02

Vészfelhívást adott ki kedden az ENSZ az aleppói harcok miatt: a világszervezet azonnali fegyverszünetre szólította fel a harcoló feleket, mivel értesülései szerint Szíria egykor legnagyobb városában és környékén

csaknem kétmillió embert fenyegető humanitárius katasztrófa készülődik.


Miközben ugyanis a nappali átlaghőmérséklet ebben a hónapban még nem süllyedt 35 fok alá (a múlt héten végig 40 fok volt), Aleppó vízvezetékeit és elektromos hálózatát olyan sérülések érték, melyek miatt százezrek maradtak víz és áram nélkül a tikkasztó melegben. A meleg és a vízhiány különösen a gyerekeket és az öregeket fenyegeti.

A város 2012-ben szakadt ketté egy nyugati, kormányellenőrzés alatt álló, illetve egy keleti, ellenzéki részre (ehhez jön még egy kurdok által tartott negyed is). A fél éve fellángolt harcok jelenlegi állása alapján a kormányoldalon nagyjából 1,5 millió, az ellenzéki oldalon nagyjából 300 ezer civil lakos élhet.

Ahogy arról beszámoltunk, július végén az orosz és iráni támogatással harcoló Aszad elnök csapatai teljesen bekerítették a várost, a múlt hétvégén azonban a szervezetileg is átalakított ellenzéki frontnak – melyek nagy részét iszlamista milíciák adják – sikerült áttörnie az ostromgyűrűt. És hamarosan kezdődik az ostrom harmadik fázisa: a jól értesült Emberi Jogok Szíriai Központja al-Dzsazírának nyilatkozó vezetője szerint a szíriai vezérkar 3000 milicistát vezényelt a város alá, hogy megállítsák az ellenzéki előrenyomulást.

 Az Amnesty International már július végén is arra figyelmeztetett, hogy alig két hétre elég az élelmiszer-tartalék, és már csak kéthavi gyógyszer maradt a kórházakban. Nos, a két hét anélkül telt le, hogy sikerült volna létrehozni az oroszok által meghirdetett humanitárius folyosókat, melyeken a lakosok el tudták volna hagyni a háborús zónát, a gyógyszertartalék egy részét pedig pont az oroszok semmisítették meg a kórházakat célzó terrorbombázásaikkal. A város nyugati, kormányellenőrzés alatt álló része némiképp könnyebb helyzetben van, hiszen oda hétfőn sikerült egy teherautó-konvojnyi élelmiszert bejuttatni – az iszlamista erők ágyú- és rakétavető-tüze kíséretében.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?