Ferenc
10 °C
29 °C

Pokolgép robbant Törökországban, egy gyerek is meghalt

2016.08.15. 19:02 Módosítva: 2016.08.15. 19:03

Kisteherautóba rejtett pokolgép robbant hétfőn a főként kurdok lakta délkelet-törökországi Diyarbakir tartomány egyik főútjának rendőrségi forgalomellenőrző állomásánál, Sükürlü falu közelében. 5 rendőr és 2 civil meghalt, köztük egy gyerek, 46 ember megsebesült, írja az MTI a Dogan török hírügynökségra hivatkozva.

A beszámoló szerint a robbanószerkezetet távirányítóval hozták működésbe. A detonáció után öt méter mély kráter maradt az úton, az épület az előtte található betonfal ellenére súlyosan megrongálódott. Egy elhaladó távolsági busz ablakai betörtek, valamint két közeli benzinkútban is károk keletkeztek.

A hatóságok a kurd autonómiáért 1984 óta fegyveres felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) terrorszervezetet gyanítják a történtek hátterében, mivel a PKK 32 évvel ezelőtt szintén augusztus 15-én kezdte meg véres támadássorozatát. Legutóbb augusztus 10-én történt hasonló eset Délkelet-Törökországban, akkor két helyen egy időben robbant autóba rejtett pokolgép, a merényletekben 8 ember vesztette életét.

A szeparatista kurdok mintegy 40 ezer halálos áldozatot követelő harcát 2013-ban tűzszünet zárta le, de tavaly nyáron kiújultak az összecsapások a kurd fegyveresek és a török biztonsági erők között. Az összecsapásokban azóta több mint 7000 kurd lázadó és a török biztonsági erők legalább 600 tagja meghalt. Recep Tayyip Erdogan török elnök a közelmúltban többször hangoztatta: a katonai beavatkozással pontot akar tenni a felkelés végére.